Teija Lehdon puupiirros on esillä näyttelyssä.

Puun puhetta 2

Pien-Liikkalantie 6, 46710 Sippola

25.5.2025 29.6.2025
12.00 18.00

Vuonna 2024 alkanut puutaiteeseen liittyvä Puun puhetta -näyttelysarjan toinen näyttely aukeaa Taidekeskus Antareksessa lauantaina 24.5. klo 14. Puupiirtäjiä, puuveistäjiä tai aiheenaan puita käyttäviä taiteilijoita on nyt esillä uusi kattaus. 

Näyttelyn taiteilijat ovat: Juha Menna, Laura Pohjonen, Tiiu Anttinen, Maarit Malin-Pötry, Terhi Kaakinen, Teija Lehto, Reijo Puranen, Taina Kokkonen, Merja Heino, Jaakko Rönkkö, Noora Nio-Juss. 

Teija Lehto (s. 1965) ”Haluan nostaa jokapäiväisen ja tavallisen kuvieni aiheeksi ja siten korostaa arkisten havaintojen tärkeyttä elämän merkityksellisyyden kokemukselle. Tarkennan katseeni lähelle, rajaan pois ulkopuolisen ja sukellan sisään mikromaisemaan. Puupiirrokseni ovat kuvallisia poimintoja arkisesta todellisuudestani. Niiden kautta pyrin pohtimaan ajan olemusta, muistia ja muistoja, hetkien hetkellisyyttä ja kaiken katoavaisuutta.”

Terhi Kaakinen (s. 1979) ”Teen värikkäitä, ilmeikkäitä puuveistoksia, monesti oikean kokoisia puisia ihmisiä, useimmiten lapsia, jotka seikkailevat näyttelyissä kuin oikeatkin lapset. Olen tytär, äiti, nainen. Olen ammattiveistäjä, joka ammentaa teoksiinsa kaiken sen, mikä ympäröi minua. Veistän sitä, mitä näen, koen ja ajattelen. Välillä kohteekseni valikoituvat lasten leikit, toisinaan perheriidan hetket – vastapainona omat harrastukseni, kuten tanssin riemu.”

Reijo Purasen (s. 1956) sielunmaisema on Tornionjokilaakso. Hän kuvaa sitä useinpiirustuksissaan ja pohtii ilmastonmuutoksen vaikutuksia herkkään pohjoiseen luontoon. Teokset Viimeinen puu ja Turvesuon reunalla käsittelevät kuvitteellista sukupuuttoaallon jälkeistä selviytymistarinaa ja Ilmastokatastrofin jälkeistä dystooppista puiden katoamista.

Taina Kokkosen teokset ovat abstrakteja sommitelmia. Hän miettii millaisia muotoja ja väripintoja tekee, sillä värien keskinäinen sointuvuus on teoksien sisältö. Teokset ovat yksittäiskappaleita, vaikka ovat grafiikan keinoin toteutettuja. Ideana on myös kollaasimainen vanhoista vedoksista koostuva kierrätys; uuden ja vanhan yhdistäminen on yllätyksellistä. Aina ei voi arvata lopputulosta. Aiheet teoksiin löytyy luonnosta.

Tiiu Anttisen (s. 1960) ”Koira pöydän alla” on pieni veistosinstallaatio, joka kuvaa ruuanjakamisen juhlavaa joskin hieman jäykkää hetkeä, kun ihmiset ovat kokoontuneet yhteen, mutta eivät pääse irti pökkelöroolistaan.

Juha Menna (s. 1970) on veistänyt jalavasta ”Diktaattorin naamion”.”Sotarumpu” -teoksen pintaan piiretyt tiedot sodista vuoden 1970 jälkeen on saanut lisäyksiä tänäkin vuonna.

Merja Heino (s. 1959) tuo näyttelyyn installaation, joka koostuu osista. Materiaalit ovat vaahtera, omenapuu ja mänty. Teoksen nimi on ”Luonnontieteellisiä tutkimuksia – Pöpöt ja ötökät”.

Jaakko Rönkkö (s. 1947) kiteyttää teoksiaan näin: ”Luonto esiintyy teoksissani kokemuksinani, joiden ajattelen kuuluvan yhteiseen luontoymmärrykseemme. Metsä puut, ruohot, kasvaminen, kukoistus, lakastuminen ja kuoleminen ovat kaiken elollisen yhteistä kertomusta. Koulutus ja kokemus ovat työvälineeni. Piirtäminen ja tilan käyttö teoksissani ovat puheenvuoro yhteisestä luontokokemuksesta.” Näyttelyyn hän tuo piirrospohjaisen installaation.

Laura Pohjonen (s. 1972): ” Olen taidegraafikko ja kuvataiteilija ja käytän teoksissani grafiikan eri menetelmiä kuten puupiirrosta, etsausta ja mezzotintoa. Joskus teokset laajenevat installaatioiksi tilaan tai niihin tulee osaksi jokin kolmiulotteinen elementti. Käsittelen teoksissani olemassaolon herkkää ja hauraampaa puolta. Puun puhetta 2 -näyttelyn teossarja kuvaa lapsen roolileikin kautta ihmisen erilaisia puolia ja rooleja sekä sopeutumista ja sopeutumattomuutta niihin.”

Maarit Malin-Pötry (s. 1960): ”Veistän pieniä karkeita veistoksia puusta puukolla ja kirveellä. Käytän veistoksissani lyöntimetallia ja väriä. Aiheinani on ollut luonnon ilmiöitä kuten kevääntuntu ja kolmiulotteisia ääniä, usvaa, sateenkaaria, ukkosta, kaloja, käärmeitä… Nyt veistoksissani on lintuja, jotka laulavat kevättä. ”

Noora Nio-Juss (s. 1976) Noora Nio-Juss (s. 1976) on työskennellyt puugrafiikan parissa vuodesta 2015 lähtien. ”On kestänyt aikaa löytää oma tapa työskennellä puugrafiikan parissa ja saada materiaali taipumaan omaan ilmaisuun. Puugrafiikan tekeminen on fyysistä ja hidasta. Jäykkä koivuvaneri rajoittaa ja haastaa, mutta myös palkitsee. Telaan yleensä kaikki värit samalle laatalle ja vedostan uniikit puupiirrokseni käsin.”

Näyttely on auki yleisölle 26.5.–29.6. 2025 tiistaista sunnuntaihin 12–18. Vapaa pääsy! Tervetuloa!

Tapahtuman tiedot

Tapahtumaan on esteetön pääsy

Tapahtumaan on vapaa pääsy

Hintatiedot

Vapaa pääsy

Järjestäjä

Taidekeskus Antares

Palaa sivun alkuun