Pyöräillen Kouvolaan: luontoelämyksiä ja rentoutumista Käyrälammella

Kouvolaan on helppo saapua myös pyöräillen. Aina ei tarvitse pyöräillä molempiin suuntiin, vaan toisen matkan taitat helposti junalla.

Polkupyörän kanssa voi lähteä pidemmällekin matkalle. Helsinkiläinen triathlonia harrastava Laura Sulkava, 39, pyöräili Helsingistä Kouvolaan. Matkaan kului kuutisen tuntia. Mutkiakin oli matkassa, sillä maantiepyörää piti välillä taluttaa ja kantaa hiekkatietä pitkin ja puuskittainen tuuli peltojen keskellä Kuutostiellä laittoi reisilihakset tositoimiin.

– Reitti Helsingistä Kouvolaan kulki mutkikasta tietä pitkin Kuutostien kupeessa, joten mitään vauhtiennätyksiä tällä reitillä tuskin tehdään, mutta maisemia kelpasi katsella. Toisen hiekkatien kohdalla vaihdoin reittiäni Kuutostielle, sillä maantiepyörälle ei ole hyväksi ajaa hiekkatiellä. Kouvolassa oli mukavan leveät tiet pyöräillä. Reitti oli pääosin tasainen, Sulkava kertoo.

Kouvolassa matka jatkui Käyrälammelle. Matkakeskukselta on matkaa Käyrälammelle viitisen kilometriä eli matka taittuu fillarilla parissakymmenessä minuutissa. Tarkista pyöräilyreittisi ja matka-ajan arvio esimerkiksi Digitransitista tai Google mapsista.

– Käyrälammen alue on todella nätti ja monipuolinen. Siellä on mukava viettää kesäpäivää. Vesiurheilu on lähellä sydäntäni ja pidin etenkin uimahyppytornista ja siitä, että vesiurheilua voi harrastaa monipuolisesti alueella, Sulkava sanoo.

Käyrälampi on oiva pysähdyspaikka

Käyrälammella on helppo rentoutua pyöräilyreissun lomassa. Voit käydä pulahtamassa, rentoutua Tykkimäen Saunan lempeissä löylyissä tai nauttia herkullista ruokaa Lammenranta Kitchen & Bar -ravintolassa. Tai ehkä haluat tutustua Käyrälammen ulkoilureittiin, joka on kokonaisuudessaa noin kuusi kilometriä pitkä, ja se kiertää koko Käyrälammen. Reitti on esteetön, ja se soveltuu pyöräilyyn ympäri vuoden. Reitin varrella on monimuotoista metsää, kauniita näkymiä Käyrälammelle sekä kaksi joen ylitystä. Käyrälammen alueella on myös beach volley -kenttiä, katukoriskenttä, yleiskenttä muille pallopeleille, ulkokuntosali, frisbeegolfrata, hiihtoladut, lasten leikkipaikka ja koirapuisto.

Laura Sulkava vinkkaa aloittamaan pyörämatkailun ja pidemmät pyörälenkit rauhallisesti.

– Muista turvallisuus aina ennen vauhtia. Kannattaa myös hyödyntää junia. Aina ei tarvitse pyöräillä edestakaisin, vaan jompaan kumpaan suuntaan voi matkustaa junalla.  Voit myös matkustaa junalla molempiin suuntiin ja käydä pyöräretkelle kohteessa.

Olit sitten aloittelija tai jo pidempään pyöräillyt, aikaa kannattaa varata paljon. Myös pyörän kunto kannattaa tarkistaa aina ennen matkaanlähtöä.

– Yleensä pidemmät pyöräilylenkit eivät mene aivan suunnitelmien mukaan. Kun varaa tarpeeksi aikaa, ei tarvitse stressata liian tiukasta aikataulusta. Pyöräillessä mieli lepää ja uusiin paikkoihin tutustuu ihan eri tavalla, Sulkava toteaa.

Pyörän kanssa junaan

VR on huomannut hienoista kasvua polkupyörien kuljettamisessa junamatkoilla, kertoo VR:n lisäpalveluista ja matkaketjuista vastaava  Senior Business Manager Tiina Honkanen.

– Pyörämatkailussa on isoja kausivaihteluita. Kesäkuukausina pyörän kanssa matkustetaan eniten, mutta myös muina vuodenaikoina, erityisesti touko- ja syyskuussa pyörien kanssa matkustaminen on lisääntynyt. Myös kesällä vaihtelua on paljon junavuorojen, päivämäärien ja kohteiden välillä. Jos siis on mahdollista valita useamman junavuoron väliltä, niin pyöräpaikka voi löytyä ruuhkaisempanakin päivänä, Honkanen kertoo.

Lähijunissa on omat tilat polkupyörille, jotka on merkitty vaunun sivuun pyörän kuvalla. Riippuu junakalustosta, kuinka paljon pyöriä mahtuu kyytiin. Kaukoliikenteessä pyöräpaikkoja on keskimäärin 4-8 kappaletta yhdessä junavuorossa. Uudemmissa matkatavaravaunuissa on 8 pyöräpaikkaa, joten yksittäisellä kaukoliikenteen junavuorolla voi olla jopa 12 pyöräpaikkaa. Pendolinoissa ei voi kuljettaa polkupyöriä. Lähijunissa pyörän kuljettaminen on ilmaista.

Kaukojunissa polkupyörän kuljettaminen maksaa 4-8 euroa matkan pituudesta riippuen. Kaukoliikenteessä polkupyörän voi lisätä matkalle junalipun oston yhteydessä tai VR-tilille kirjautuneena myös jälkikäteen ennen matkaa VR.fi-sivuston tai VR Matkalla -sovelluksen kautta.

Jos oman pyörän kanssa ei ole mahdollista matkustaa, niin hyvä vaihtoehto pyörän ja junamatkan yhdistämiseen ovat myös kaupunkipyörät. Kouvolassa saat kaupunkipyörän helposti käyttöösi lataamalla Donkey Republic -sovelluksen. Paikallista vapaa pyörä, ja ei muuta kuin pyöräilemään Käyrälammelle ja tutustumaan Kouvolaan läheltä tai kaukaa.

Palaa sivun alkuun