Käyrälammen ulkoilureitti

Syksyllä 2022 valmistunut ulkoilureitti Käyrälammen ja Paaskosken välillä kutsuu kulkijoita retkielämyksiin! Reitti on esteetön ja tarkoitettu kävelijöille ja pyöräilijöille.


Käyrälammen noin 1,5 km pitkä ulkoilureitti on hyvä syy ulkoilla – kauniita maisemia voi ihailla niin kävellen, juosten, pyöräillen kuin istuenkin, sillä reitti on helppokulkuinen ja soveltuu suurimmaksi osaksi myös apuvälineiden avulla liikkuville. Matkan varrella on myös useampia nuotiopaikkoja – nuotiosta nautiskelu käy jo sinänsä sekä lämmikkeestä että silmänruoasta, mutta joillekin matkalaisille nokipannukahvit, nuotiomakkara tai kierrepulla saattavat viimeistellä retken. Syvemmälle reitin tunnelmaan pääset lukemalla Marikan ja Mikon kirjoituksen Matkalla missä milloinkin -blogista.

Paaskosken lähtöpisteeseen pääsee jatkamalla Karimäentien pysäköintipaikalta kävellen puomin ohi tietä pitkin Paaskosken Majalle. Matkaa kertyy noin 850 metriä. Majan pihapiirin läpi pääsee Paaskosken sillalle, jonka eteläpuolelta ulkoilureitti lähtee pitkostuksena jokirantaa seuraillen.

Käyrälammella reitin alkupäähän pääsee kulkemalla vesipuiston edustalta minigolf-radan sivuitse, aidassa olevan portin läpi ja siitä kuntorataa pitkin itään päin noin 250 metriä. Talvisaikaan ladulla kulkeminen on kielletty, mutta ulkoilureitin alkuun pääsee ladun ja Tykkimäki Resortin aidan välistä kulku-uraa pitkin. Ja kalastajat huomio: Jyräänjoki on erinomainen kalajoki. Nuori ja innokas kalastaja Oskari Reinman nappasi elämänsä ensimmäisen taimenen Paaskoskelta ja palasi vuosien jälkeen tunnelmoimaan Jyräänjoen apajille. Lue parhaista ottipaikoista Vapaalla jalalla -blogista ja valmistaudu seuraavaan kalastuskauteen ajoissa!

Ulkoilureitti kulkee Käyrälammen itäpuolen metsässä osin rantaa seuraillen. Reitin varrella on monimuotoista metsää sekä kauniita näkymiä Käyrälammelle ja Jyräänjoelle, missä voi kokea yllättävän erämaista tunnelmaa aivan asutuksen tuntumassa.

Kivituhkapintaisista poluista sekä pitkospuista koostuva ulkoilureitti on esteetön eli kuljettavissa myös pyörätuolilla, rollaattorilla ja lastenvaunujen kanssa. Reitillä on joitakin jyrkempiä osuuksia, joissa manuaalisen pyörätuolin käyttäjä voi tarvita avustajan. Matkan varrella on kolme tulisijoin varustettua taukopaikkaa, joista kaksi on esteettömiä. Esteettömillä taukopaikoilla on tulisijan ja penkkien lisäksi myös pöytäryhmät. Lisäksi reitillä on penkeillä varustettuja levähdyspaikkoja. Taukopaikoilla ei ole puuhuoltoa, joten otathan omat puut tai hiilet mukaan ja jätät metsän puut rauhaan. Huolehdithan myös roskat mukaasi.

Lumettomana aikana ulkoilureitin itäpuolella kulkevaa kuntopolkua voi hyödyntää rengasreitin kulkemiseen, jolloin matkaa kertyy noin 3,5 km. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Nyt uusi Käyräjoen ylittävä kevyen liikenteen silta Lautaron ja Saarenmaan välillä täydentää Käyrälammen ulkoilureittiä, ja sen kautta voi kiertää koko Käyrälammen ympäri. Noin 6 km:n ulkoilureitille lisätään jatkuvasti opastustauluja, joissa kerrotaan mm. paikallishistoriasta sekä alueen luonnonympäristöstä.

Lue lisää Käyrälammen reitistä uudelta Outdoor Active -ulkoilualustalta, josta näet hyödyllistä tietoa ulkoilureitistä ja ympäristöstä.

Tervetuloa tutustumaan Kouvolan monipuoliseen luontoon!

Palaa sivun alkuun