Niivermäen luontopolku

Luontopolulle kauppakeskuksen kupeesta

Kouvola ei ole vain betonia, pääosaa kaupungista hallitsevat metsät, järvet ja pellot. Lähimmät luontopolut alkavat ihan keskustan vierestä.


Kouvolassa metsään pääsee melkein joka nurkalta helposti. Kaupungin eri luontopoluista voit lukea lisää luontopolkujen esitteestä.

Ei tarvitse perehtyä laajoihin kansainvälisiin tutkimuksiin tietääkseen, että samassa matkaseurueessa olevilla voi olla varsin erilaisia mielenkiinnon kohteita.

Otetaanpa esimerkki. On hyvin tavallista, että yhteen henkilöautoon mahtuvassa viiden hengen seurueessa kolme matkustajaa pitää shoppailua tärkeänä tai hyvin tärkeänä osana lomailua.

Loput kaksi matkustajaa voivat arvioida ostoksilla käymisen merkityksettömäksi tai melko merkityksettömäksi toiminnaksi. Sen sijaan he saattavat pitää luonnossa liikkumista tärkeänä tai hyvin tärkeänä asiana. Heillä on jalassaan järkevät kengät, kun taas ostoksilla viihtyvät ovat varustautuneet kauniilla, mutta maastoon soveltumattomilla jalkineilla.

Jyrkänteitä ja vanhaa metsää

Kouvolassa kuvatunlaiselle esimerkkiryhmälle ei synny epäsopua siitä, mitä tehdään, sillä kukin voi suunnata haluamaansa kohteeseen.

Valtatie 6:n varrella olevan Prisma-keskuksen ja Kauppakeskus Veturin läheisyydessä on Niivermäen luonnonsuojelualue.

Niivermäki on yhdistelmä jyrkkiä rapakivikallioita, korpinotkelmia ja puronuomaa reunustavia saniaiskasvustoja. Varttuneen kuusikon lomassa on jaloja lehtipuita ja lahopuuta. Linnustoon kuuluu vanhoja metsiä suosivia ja vaateliaita lajeja.

Suojelualueella kiertää  2,1 kilometrin mittainen opastauluilla varustettu luontopolku. Tauluissa on myös lapsille suunnattu Kaarle-korpin osuus. Polun varrella on luontotorni sekä penkkiryhmiä evästaukojen pitämistä varten, joten kauppakeskuksia vieroksuvat saavat ajan kulumaan mukavasti muiden viipyessä ostoksilla.

Luontopolkumies Mika testaa Kouvolan luontopolut

Luontopolkumies Mika rakastaa luontoa ja on aikonut testata myös Kouvolan luontopolut ja jakaa kokemuksensa blogissaan. Niivermäen ja Pioneerimetsän hienot polut on jo kävelty.

Huumaava Heisanharju

Mikäli osaatte pitää salaisuuden, paljastamme erään kouvolalaisen luontomatkailun helmen, josta ei ole tietoa edes kaikilla alkuasukkailla.

Jaalan erämaa-alueella sijaitsevan Heisanharjun luonnonsuojelualueen rankana toimii pitkittäisharju, jonka ympärille on kietoutunut pienten järvien ja lampien kutoma helminauha.

Maantieltä numero 4164 on viitoitus Heisanharjun pysäköintipaikalle. Siitä lähtee noin kahden kilometrin mittainen polku harjua pitkin. Kun vastaan tulee kota, laavu ja tulentekopaikka, tietää taivaltaneensa Heisanharjun sydämeen.

Heisanharjulle on hyvä paeta varsinkin, jos seurueen muilla jäsenillä ei ostoksiin riitä muutama tunti. Jos tiedätte ostosreissun venähtävän päivän mittaiseksi, suosittelemme luontoretriitiksi Repoveden kansallispuistoa.

Palaa sivun alkuun