Monta syytä ulkoilla – koe Kouvolan luontoreitit

Kouvolassa on kymmenen kaupungin ja kolme yhdistysten ylläpitämää luontopolkua. Kymijoen ulkoilureitti ja uusi Käyrälammen ulkoilureitti täydentävät reippailumahdollisuuksia.


1. Alakylän luontopolku

Alakylän luontopolku

Korian sillalta lähtevä reitti myötäilee Kymijokea vanhassa metsässä.Pitkospuita kävellessä varpaat pysyvät kuivina. Lehtomaisemassa viihtyy Kymenlaakson maakuntakukka kurjenmiekka.

2. Heisanharjun luontopolku

Heisanharjun laavupaikalla

Reitti kulkee jääkauden lopulla muodostuneella ”Kymenlaakson Punkaharjulla” kirkasvetisten järvien ympäröimänä. Sopii koko perheen retkeilyyn.

3. Huikeinlenkki

Näkymä järvelle Huikeinlenkin lintutornista.

Helppokulkuinen reitti Lappalanjärven rannalla. Ei suuria korkeuseroja eikä vaikeakulkuista maastoa. Lintutornista voi nähdä kaulushaikaran ja ruskosuohaukan.

4. Kalalammen luontopolku

Kalalammen uudet pitkospuut

Pitkospuilla kulkeva polku kirkasvetisen Kalalammen ympäri. Kulkija voi nähdä telkän, kanahaukan tai puukiipijän. Rannan hiidenkivi muistuttaa jääkaudesta.

5. Kammarmäen luontopolku

Erähenkinen luontopolku, jossa maasto paikoin haastavaa. Jyrkimmissä nousuissa on apuköysiä. Näköalapaikkana Vuorilammen ja Sammakkolammen välinen jäkäläkallio.

6. Karhulammen luontopolku

Helppokulkuisella reitillä voi pysähtyä laavulle ja ihastella suurta valtaistuinta muistuttavaa hiidenkirnua. Luontopolku on maisemallisesti mielenkiintoinen ja reitin varrella voi havainnoida metsä- ja luontotyyppien vaihtelua.

7. Kimolan luontopolku

Kimolan kanavalta lähtevä luontopolku on paikoin haastavaa maastoa. Reitti seuraa vanhoja kalastus- ja lehmipolkuja ja tarjoaa hienoja näkymiä sekä monimuotoista luontoa.

8. Kokkokallion luontopolku

Aivan Verlan tehdasmuseon läheisyydessä kalliolle nouseva luontopolku kulkee ihastuttavassa metsämaastossa. Kokkokalliolla voi nähdä porfyyristä rapakiveä ja käydä katsomassa hiidenkirnua.

9. Kirkkovuoren luontopolku

Haastavia nousuja ja laskuja. Ankkapurhan maisemia voi katsoa kuin kuninkaan istuimesta – Kustaa III:n sanotaan seuranneen siitä taisteluita 1700-luvun lopulla.

10. Känkkärän luontopolku

Metsäinen luontopolku Anjalassa. Rantakallion päältä aukeaa jylhä maisema Kymijoelle ja vastarannan tehdasmiljööseen. Haastaviin nousuihin on rakennettu kaiteita ja portaita.

11. Myllypuron luontopolku

Myllypuroa myötäilevä polku kulkee pääosin luonnonsuojelualueella. Polun varrella on opastauluja, pitkospuita ja siltoja. Alueella voi nähdä hirviä, metsäkauriita, mäyriä, saukkoja ja kettuja.

12. Niivermäen luontopolku

Rapakivikallioilla kulkeva reitti huipentuu näkötorniin. Luonnonpuron varrella kasvaa saniaiskorpea ja komeaa kuusikkoa. Opastauluissa on lapsille suunnattu Kaarne-korpin osuus.

13. Pioneerimetsän luontopolku

Polkuverkostossa on esteettömiä reittejä, mutta myös Kymijoen rantaa myötäilevä Ahkojan varteen laskeutuva metsäreitti. Joen ranta ja Ahkojan varsi kuuluvat Natura 2000 -verkostoon.

14. Kymijoen ulkoilureitti

25 kilometriä pitkä Kymijoen ulkoilureitti seuraa upeaa jokirantaa ja kulkee aivan Kouvolan keskustan halki. Reitin varrella on tulipaikkoja evästelyyn ja maisemasta nauttimiseen. Reitin voi kulkea kävellen tai pyöräillen ja lähtöpisteitä on useita. Ulkoilureitille myönnettiin Vuoden 2021 Kuntatekniikan saavutus- tunnustus.

15. Käyrälammen ulkoilureitti

Käyrälammen uusi ulkoilureitti on noin 1,5 km pitkä. Sen lähtöpisteet ovat Paaskosken sillalla ja Käyrälammella, Tykkimäki Resortin leirintäalueen itäpuolella. Reitillä on tulipaikkoja  levähtämiseen ja evästelyyn Reitillä voi tarkkailla erämaisen Jyräänjoen koskikaroja ja hyvällä tuurilla nähdä liito-oravan.

Käyrälammen reitillä on kolme tulisijoin varustettua taukopaikkaa, joista kaksi on esteettömiä. Taukopaikoilla ei ole puuhuoltoa, joten otathan omat puut tai hiilet mukaan.

Palaa sivun alkuun