Pahvinteon lyhyt oppimäärä

Unescon maailmanperintökohde Verlassa saa opastetun kierroksen tehdasmuseoon, jossa kuullaan jännittäviä tarinoita pahvista ja sen tekijöistä. Verlan tehdasmuseo, ravintola, näyttelyt ja puodit palvelevat toukokuusta syykuulle – ryhmille tilauksesta myös muina aikoina. Osa majoituskohteista palvelee myös talvella. Tutustu tarjontaan ja suunnittele näköisesti vierailu.  


Maailmanperintökohde Verlan puuhiomo ja pahvitehdas sijaitsee 30 kilometriä Kouvolan keskustasta. Vaaleaa puupahvia päätuotteenaan valmistanut tehdas perustettiin Verlankosken äärelle vuonna 1882 ja sujettiin vuonna 1964. Kahdeksan vuotta myöhemmin se avautui yleisölle Suomen ensimmäisenä tehdasmuseona.

Tehdasrakennukset sekä niissä olevat laitteet ja irtaimisto jätettiin koskemattomina paikoilleen. Verlan tehtaan autenttisuus olikin yksi tekijä sen maailmanperintökohteeksi hyväksymisessä vuonna 1996.

Tehdasmuseo on avoinna kesäkaudella 2021

2.5.–30.9. tiistaista sunnuntaihin klo 11–16 
Juhannuksesta 15.8. saakka joka päivä klo 10-18.

Tavallinen, siksi erikoinen

Verla on kansainvälisesti merkittävä esimerkki Pohjois-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa 1800- ja 1900-luvun vaihteessa kukoistaneesta hiokkeen ja pahvin valmistuksesta.

Verla on siitä harvinainen, että se on ainoa maailmanperintökohde, joka edustaa puunjalostusteollisuutta. Niin rakennukset kuin tehtaan koneet ovat 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun ensimmäisiltä vuosilta.

Pieni ja syrjäinen tehdas säästyi laajennuksilta. Se toimi aina 1960-luvulle saakka 1800-luvun tekniikalla.

Verlassa upean kokonaisuuden täydentävät tehdasta ympäröivät ruukkikylä, koski voimalaitoksineen ja myllyineen, työväenasuntojen kokonaisuus sekä uitto- ja sahatoimintaan liittyvät rakennukset ja rakennelmat.

Vuonna 2016 tuli kuluneeksi 20 vuotta Verlan valinnasta Unescon maailmanperintölistalle. Verla on siitä poikkeuksellinen maailmanperintökohde, että sen arvo on sen tyypillisyydessä. Verla on poikkeuksellinen, koska se on säilynyt koskemattomana.

Opastusta monelle kielellä

Maailmanperintökohteeksi nimeäminen kaksinkertaisti Verlan kävijämäärät. Vuoden 1996 jälkeen tehdasmuseoon on tutustunut vuosittain keskimäärin 17 000 opastettua kävijää.

Kohteen kansainvälisyydestä kertovat sen kävijät: kauden aikana siellä vierailee vuosittain 45−60 eri kansallisuutta. Verlan tehdasmuseo palvelee matkailijoita useilla kielillä. Kävijöiden mukaan pääkieliksi ovat suomen lisäksi valikoituneet englanti, saksa ja venäjä.

Museon lisäksi Verlassa palvelevat  Ravintola Verla ja ruukkikylän puodit. Alueella voi myös majoittua tunnelmallisissa 1890-luvun työläisten mökeissä.

Lämmitys

Verla on avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun, jolloin maailmaperintökohteen maisemiin pääsee helposti bussilla. Lokakuusta huhtikuulle  Verla on avoinna tilauksesta ryhmille.

Verlan puuhiomossa ja pahvitehtaassa on alkanut ensimmäinen lämmityskausi 55 vuoteen.
Lämmitysinvestoinnin lisäksi UPM on vuoden 2018 aikana restauroinut Verlan puuhiomon ja pahvitehtaan rakennuksia monin tavoin. Suurimmat kunnostustyöt olivat tehtaan hiomon alakaton kantavien rakenteiden restaurointi ja kuivaamon seinämuurien muurauskorjaus. Myös hiomorakennuksen saumapeltikate uusittiin osittain.

Maailmanperintökohde Verla sijaitsee Kouvolassa

Unescon maailmanperintökohde Verlassa

Maailmanperintökohde Verlassa on useita upeita rakennuksia

Unescon maailmanperintökohde Verlassa

Historia herää eloon maailmanperintökohde Verlassa

Unescon maailmanperintökohde Verlassa

Maailmanperintökohde Verla sijaitsee keskellä kaunista suomalaista luontoa

Unescon maailmanperintökohde Verlassa

Maailmanperintökohde Verlassa on reilusti mielenkiintoista nähtävää

Unescon maailmanperintökohde Verlassa

Palaa sivun alkuun