Taidetta, teatteria ja sinfoniaa – vinkit kulttuurilomaan

Kouvolassa nautitaan ja nauretaan, jännitetään ja juhlitaan kulttuurin merkeissä! Oma sinfoniaorkesteri Kymi Sinfonietta, Kouvolan ja Kuusankosken teatterit sekä Tapahtumatalojen ja Pato Areenan keikat ja stand-up-illat takaavat kulttuurielämyksen. Lue, mitä Kouvolassa tapahtuu nyt!


Taidetta, käsityötä, keikkoja ja rouheaa tunnelmaa Kymijoen tehdasmiljöössä

Kymi Ruukin tehdasmiljöössä sijaitseva punatiilinen Kuusankosken Taideruukki tunnetaan taidegallerioista, käsityöläisten pajoista ja myymälöistä. Sokkeloisessa rakennuksessa vaellellessa kannattaa kurkata kulmien taakse, sillä niiden takana saattaa ahertaa kädentaitaja. Galleriakerroksessa esillä on monta kuukausittain vaihtuvaa taidenäyttelyä, joihin kaikkiin on vapaa pääsy. 

Pato Areena on noussut Suomen keikkapaikkarankingin kärkisijoille. Musiikkia alkuvuoteen on tarjolla laidasta laitaan, sillä lavalla nähdään muun muassa Leevi and the Leavings, Uniklubi, Aknestik, BESSErika VikmanSamuli Putro, Neljä ruusua ja Dingo. Lisäksi ripaus huumoria ja kunnon naurut piristävät pimeänä vuodenaikana kummasti, kun hymyn huulille nostavat stand-up-komiikan taiturit.

Loputonta juhlaa, hiljaista häpeää, farssia ja komiikkaa teatterissa

Lomaan voi kaivata naurua, jännitystä tai tunteiden ääripäät virittävää musikaalia. Näitä on tarjolla monipuolisesti kaupunkimme teatterilavoilla.

Kouvolan Teatterin alkuvuoden 2024 täyttävät tunteet laidasta laitaan: räväyttävä 1930-luvun Berliiniin sijoittuva Cabaret-musikaali – syntisellä Kit Kat Klubilla kaikki on mahdollista, eikä juoma ja juhlahumu lopu kesken. Ei kertonut katuvansa vie katselijan Lapin sodan jälkeiseen aikaan ja viiden naisen tarinaan. Käsiteltävänä on häpeän tunteen sävyttämä kuvaus elämänjaksosta, josta ei koskaan enää puhuttu. Upean syvällinen teos on luotu yhteistyössä seitsemän teatterin kanssa. Lystikäs farssi Älä pukeudu päivälliselle -näytöksessä parisuhdetta ja sen kuvioita käsitellään päivällispöydässä. Pian vakiintuneen avioparin kattaus rakentuukin hätävalheista, oikeista ja keksityistä suhteista sekä väärinymmärryksistä.

Kevätkauden uusina esityksinä lavoille liittyy Kuumia aaltoja, joka on hävyttömän hauska musiikkikomedia karaokesta ja aikuisista naisista. Kuumia aaltoja on häpeilemätön ylistys keski-iälle, ystävyydelle ja vapaudelle. Ja mikä hienointa; tässä esityksessä myös katsojat saavat laulaa mukana! Tragikomiikkaa katsojille tarjoilee Aina joku eksyy – tarina perheestä, sen
menettämisestä ja anteeksiannosta. Näytös on totuudenmukainen ja raastava, mutta samaan aikaan haikea ja toiveikas komedia. Kommelluksilla höystetty tarina elämästä ja sen mukana tulevista haasteista. Lapsille teatteri-iloa tuo Ella ja kaverit – Paterock, joka on vauhdikas ja mielikuvituksellinen seikkailu kaikenikäisille! Katso näytökset ja ensi-illat tästä.

Lisäksi Komedia- ja keikkaklubit pyörivät tunnelmallisella klubilla pitkin syksyä ja talvea, ja vierailuesityksinä lavalla tavataan muun muassa legendaarinen Arja Koriseva, lystikäs Mika Eirtovaara, Maria Lund ja nuorallakävelyn taidetta esittävä Lumo Company.

Kuusankosken teatterissa alkuvuoden repertuaarissa on Vuokravaimo – Olli Tolan farssi pyörittää ajan ilmiöitä ja sukupuolirooleja hauskalla ja yllättävällä tavalla. Mihin kaikkeen täytyykään taipua, kun maine ja mammona häämöttää horisontissa?

Sinfonian juhlaa konserttisalissa

Taiturimaisen Kymi Sinfoniettan alkuvuoden aloittaa kevätkauden 11.1. avajaiskonsertillaan – KymiSinfonietta 25 vuotta. Kahden kaupungin orkesteri saa odotetun vieraan, aiemmin KymiSinfoniettan taiteellisena johtajana toimineen Yasuo Shinozakin. Tuomisinaan hänellä on yksi sinfoniakirjallisuuden tunnetuimmista teoksista, Beethovenin Eroica-sinfonia.

Luvassa on myös Wien, ikuisesti!, Big Band Standards, Tunnetta ja taitoa ja Yön syleilyssä. Katso kaikki konsertit ja aiktaulut tästä.

Villinä kukkiva Kouvola – mistä se onkaan tehty?

Kouvolan Taidemuseo Poikilon  runsaana ja villinä kukkiva, maanlaajuisesti kiinnostusta herättänyt Flora Favola -näyttely (21.9.2023–7.1.2024) rinnastaa kahden kukka-aiheistaan tunnetun taiteilijan teokset. 

1.2.–28.4.2024 Taidemuseossa hurmaa Kouvolan kuvataiteilijaksi 2023–2025 valitun Hanna Peräkylän laaja ja ajatuksia herättävä teoskokonaisuus Temporary Setting. Näyttely käsittelee ihmisen suhdetta ympäristöön, kulutukseen ja muistiin. Uusimmissa teoksissaan taiteilija tutkii maiseman määrittelyä ja sen muokkausta, lyhytnäköistä paikkaamista ja keskeneräisyyttä.

1.2.–28.4.2024 luvassa on kolmiosainen Rest of us -videosarja, joka koostuu Leena Kelan yhdessä kuvaaja Jussi Virkkumaan kanssa toteutetuista performansseista, jotka käsittelevät ihmisen jälkeistä aikaa. Teossarja esittää kysymyksiä maapallomme tulevaisuudesta. Miten toimimme planeettamme ollessa kriisissä? Kuinka paljon meillä on aikaa jäljellä? Mitä meistä jää jäljelle? Videotrilogia Rest of Us sisältää teokset There Is No Planet B (2020), Rest of Time (2021) ja If You Fall, We Will Fall Too (2022).

Myöhemmin keväällä, 23.5.–1.9.2024, Jenni Tieahon Pyörteitä ja virtauksia vangitsee katselijansa mytologian ja luonnon voimin. Jenni Tieahon taiteen lähtökohdat ovat suomalaisessa mytologiassa ja myyttisessä metsätarustossa. Niihin liittyvistä aiheista hän rakentaa tai muokkaa veistoksia, installaatioita ja ympäristötaidetta. Keskeistä Tieahon taiteessa on luonnonmateriaalien kuten pajun, tuohen, puun ja erilaisten kasvien osien sekä teräksen käyttö.

Kaupunginmuseo Poikilon Mistä Kouvola on tehty? – näyttelyyn (23.11.2023–13.10.2024) liittyen museo kiertää Kouvolan alueella keräämässä korvaamatonta muistitietoa museon kokoelmiin, ja näyttelyyn järjestetään muisteluopastuksia.

Kouvola on tehty Kymijoesta, tehtaista, rautatiestä, kartanoista, pelloista, kalliomaalauksista, varuskunnista… Ihmisten liikkeistä, iloista ja suruista, suunnitelmista ja haaveista, työstä ja vapaa-ajasta. Nykyinen Kouvola on tehty vuonna 2009. Silloin yhdistyivät Anjalankoski, Elimäki, Jaala, Kouvola, Kuusankoski ja Valkeala. Näyttelyssä pääsee näkemään nostalgisia filmejä ja valokuvia nykyisen Kouvolan alueelta ja pohtimaan suhdetta tärkeisiin paikkoihin ja niiden historiaan.

Tervetuloa kulttuuri-Kouvolaan!

Palaa sivun alkuun