Kanavalla liikkuminen – katso video

Kimolan kanavan sululla erikoisuutena on 12 metrinen sulutuskorkeus ja 70 metriä pitkä tunneli. Kuinka sululla toimitaan, miten itsepalvelukanava toimii ja miten vene kiinnitetään sululla. Katso alla oleva video, jossa saat vastauksia veneilijöitä kiinnostaviin kysymyksiin.    


Oheisella 3 minuutin pituisella videolla näytetään kuinka sululla toimitaan käytännössä. Ja miltä näyttävät reitin päätepisteen palvelut – Hirvelän kotisatama ja Virtakiven vierassatama – ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota rantautuessa vierassatamaan.

Kimolan kanavan liikennöintiohjeet

Kymijoen vesistö / Heinola-Kouvola, Voikkaa

Merikartta: Ei sisävesikarttalehteä toistaiseksi. Saatavana Kuusankosken veneilyseuran tuottama paperikartta, joka yhdistyy J-karttaan.

Sallitut aluksen mitat: 30,0 x 7,0 x 1,8 x 4,8 (pituus x leveys x syväys x korkeus) Huom! Kimolanlahden siltaa ei ole uusittu ja sen maksimi alikulkukorkeus on 4,0 m.

Konniveden ja Pyhäjärven välinen Kimolan uittokanava on muutettu veneilykäyttöön ja se liittää Pyhäjärven Päijänteen vesistöön. Kanava sijaitsee Kouvolan kaupungin alueella Jaalassa. Kimolan kanava avaa uuden veneilyreitin Päijänteeltä Kouvolaan ja Iittiin. Kanava avautui veneilyliikenteelle kesällä 2020.

Kimolan uittokanava avattiin vuonna 1966 ja viimeiset puut uitettiin kanavasta vuonna 2002. Pari vuotta kestäneiden muutostöiden aikana kanavaa on ruopattu ja levennetty ja siihen on tehty veneliikenteen vaatimat eroosiosuojaukset. Vanhat nippunosturit on purettu ja tilalle on rakennettu venesulku, jonka sulutuskorkeus on 12 metriä. Ylhäältä tultaessa sulun jälkeen on 70 metriä pitkä venetunneli. Kanavan pituus on 5,5 km. Kanava on itsepalvelukanava.

Kanavan ylittävät Kanavatien silta (Taipaleen silta) ja Kimolan silta (Eiraskan silta) uusittiin. Siltojen alikulkukorkeus on 4,8 m. Kimolanlahden sillan alikulkukorkeus on 4,0 m. Heinolantien sillan (Lintukymi) alikulkukorkeus on 2,5 m.

Pohjoisesta (Päijänteeltä) tultaessa odotuslaituri on vasemmalla ja itsepalvelun käynnistysnaru ja ohjeet ovat yläkanavan laiturissa.

Etelästä (Pyhäjärvelta) tultaessa odotuslaituri on oikealla ja itsepalvelun käynnistysnaru ja ohjeet ovat alakanavan laiturissa oikealla ennen tunnelia ja ylhäältä.

Kiinnittyminen: Kiinnittyminen sulussa on sallittu ainoastaan vesipinnan mukaan liikkuviin johteisiin.

Nopeusrajoitus: Nopeusrajoitus 9 km / h (5 solmua). Rajoitus koskee koko 5,5 km pitkää kanava-aluetta Pyhäjärveltä tultaessa Kimolanlahden sillalta Kanavantien sillalle saakka. Nopeusrajoitus koskee veneiden ohella myös vesiskoottereita. Iitin Pohjanlahdella ja Kimolanlahdella nopeusrajoitus on 15 km / h.

Kanoottilaituri: Kanavan odotuslaitureiden yhteydessä on myös kanoottilaiturit.

Vedenpintojen korkeusero: noin 12 metriä

Kanavan yhteystiedot: Puh. 0295 34 4152  (Vääksyn kanava)

Itsepalvelukanava (maksuton)

Kanavan aukioloajat 2024: Kanava aukeaa vuosittain toukokuun ensimmäisenä perjantaina. 

Toukokuu: klo 7–21 
Kesäkuu: klo 7–24 
Heinäkuu: klo 7–24
Elokuu: klo 7–24
Syyskuu: klo 7-18
Lokakuu: maanantai ja tiistai suljettu, muina päivinä kello 7–17.

Palvelusulutukset hoidetaan kaukokäytöllä Vääksyn kanavalta.

Palaa sivun alkuun