Kimolan kanavalla


Pohjoisen suunnasta kanavaa lähestyttäessä, muutama kilometri venereitiltä, on Vuolenkosken kylä satamineen ja palveluineen. Matka jatkuu kohti kanavaa ja sulkua. Ennen sulkua, edelleen Päijänteen suunnasta tultaessa, on veneilijöille odotuslaituri vasemmalla puolen. Itsepalvelukanavalla sulutus tilataan laiturilla olevasta sulutuksen käynnistysnarusta vetäen. Liikennevalot ohjaavat veneilijää sulutukseen siirtymisessä. Sulussa vene kiinnitetään vesipinnan mukaan liikkuviin johteisiin. Kelluvalle laiturille veneilijä nousee vain kiinnittäytymisen ja irrottautumisen aikana. Heti sulun jälkeen tullaan 70 metriä pitkään venetunneliin. Tunnelin jälkeen kanava jatkuu vielä kolmisen kilometriä, laajenee sitten ruovikoksi ja lopulta Pyhäjärveksi. Voikkaan (Kouvolan) suunnasta sululle tultaessa toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä. Ensin tunneliin ja sen jälkeen sulkuun.

Sulun alueella palvelee kesäisin jäätelökahvila, joka on avoinna 1.6.-6.8.2024 joka päivä klo 11-19. Toukokuussa ja ja elokuussa koulujen alettua kahvila on avoinna viikonloppuisin la-su klo 11-19. Maanteitse kanavaan tutustumaan tuleville on käytössä hyvät pysäköintialueet.

Kimolan kanavan nopeusrajoitus on 9 km/h (5 solmua). Rajoitus koskee koko 5,5 km pitkää kanava-aluetta Pyhäjärveltä tultaessa Kimolanlahden sillalta Kanavantien sillalle saakka, ja se koskee veneiden ohella myös vesiskoottereita.

Kanavan ylittävät Kanavatien silta (Taipaleen silta) ja Kimolan silta (Eiraskan silta) uusittiin kanavan rakentamisen yhteydessä. Siltojen alikulkukorkeus on 4,8 m. Kimolanlahden sillan alikulkukorkeus on 4,0 m.

Tauon paikka ja päätepiste

Pyhäjärvellä taukopaikkana on tarjolla Hiidensaaren retkisatama. Pyhäjärveltä matka jatkuu joko kohti Iittiä ja sen venesatamia tai kohti reitin päätepistettä, Kouvolan Voikkaata ja Virtakiven vierassatamaa.

Virtakiven vierassatamassa Voikkaalla on lisäksi huoltolaituri, jossa on pilssi- ja septivesien keräämiseen imulaite, vesi- ja sähköpiste sekä polttoaineen  jakelupiste. Alueella on myös tulentekopaikka, wc ja jätteiden keräyspiste. Satamassa olevaan Pakanavuoren kallionseinämään on rakennettu näköalatasanne. Muutaman minuutin kävelymatkan päässä satamasta palvelee idyllinen Virtakiven Sauna palveluineen. Tarjolla on ruokaa, juomaa, saunomista ja majoitusta.

Vierassatamassa on vuokrattavana polkupyöriä, joilla pääse mukavasti tutustumaan ympäristöön. Lähin bussipysäkki on noin 400 metrin päässä satamasta ja sieltä on yhteys Kouvolan Matkakeskukseen ja muihin Kouvolan kohteisiin.

Veneiden vesillelaskupaikka on Hirvelän kotisatamassa, vähän matkan päässä vierassatamasta.

Palaa sivun alkuun