Elimäki

Pääkaupunkiseudulta saavuttessa Elimäki on Kouvolan ensimmäinen taajama, ja se lumoaa saapujan jo ensiaskeleilla. Elimäen kirkonkylä on maaseututaajama kauneimmillaan. Elimäellä on Kymenlaakson laajin yhtenäinen viljelysaukea, joka levittäytyy kuivatun Elimäenjärven alueella, on historiallisesti ja maisemallisesti kiinnostava.

Elimäellä on useita vanhoja kartanoita, joista etenkin Mustilan kartanon Arboretum on tunnettu matkailukohde. Arboretum Mustila on Suomen vanhin ja suurin arboretum eli puulajipuisto. 120 hehtaarin alueelle kävijän toivottavat tervetulleeksi sadat eri kasvilajit, jotka ovat kotoisin maailman eri kolkista. Erityisesti alue on tunnettu alppiruusuista, jotka kukkivat kesäkuussa.

Muita tunnettuja Elimäen kartanoita ovat Moision, Peippolan, Tolkkilan ja Hämeenkylän kartanot. Moision kartanon kaksikerroksinen, tiilestä muurattu empirerakennus on tiettävästi Carl Ludwig Engelin ensimmäinen Suomessa suunnittelema maaseudun säätyläisrakennus.

Peippolan kartano sijaitsee vuosisatoja vanhalla puistoalueella aivan Elimäen keskustassa. Yksikerroksinen, hirsirunkoinen päärakennus on Theodor Höijerin suunnittelema ja rakennettu 1847. Hämeenkylän kartano sijaitsee Teutjärven rannalla vanhassa puistoympäristössä.

Elimäen kirkko on Suomen vanhin käytössä oleva puinen ristikirkko. Kirkkoa vastapäätä keskustaa halkovan kadun toisella puolella sijaitseva 1790-luvulla rakennettu kellotapuli on tehty ainoastaan kelloja varten, minkä takia siitä puuttuu korkea pohjakerros.

Koria on Vilppulan karttakylä taajama, jossa asuu noin 5000 asukasta. Koria on Kymijoen rannassa Elimäen pohjoisreunassa, vain 6 kilometrin päässä Kouvolan keskustasta. Korian Pioneeripuistossa järjestettiin Asuntomessut kesällä 2019. Pioneeripuisto on historiallinen varuskunta-alue Kouvolassa.

Korialta löydät myös Kallioniemen tanssilavan Kymijoen maisemista. Kallioniemessä järjestetään pitkin vuotta paljon erilaisia tapahtumia, kuten lavatansseja ja elokuinen musiikkifestivaali Koria Roll sekä Kymijoki beerfestival.

Elimäeltä löytyy myös:

– Haukkavuoren maauimala ja laskettelurinne, jota ylläpitävät vapaa-ehtoiset.

– Korian silta, jota tituleerataan monesti Suomen merkittävimmäksi sillaksi. Silta on ansainnut maineensa, sillä se on Suomen vanhin ristikkosilta.

– Korian sillan kupeesta pääsee vuoden retkipaikaksi 2024 palkitulle Kymijoen ulkoilureitille.

– Pestoomarkkinat, joita vietetään syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Markkinoilla valitaan muun muassa vuoden Piika ja Renki.