Inkeroinen

Inkeroinen entiseltä nimeltään Mämmälän kylä on sopivan pieni ja rauhallinen tehdastaajama eteläisessä Kouvolassa, Kymijoen itärannalla Anjalaa vastapäätä. Inkeroisten Tehtaanmäellä sijaitsee Alvar Aallon vuosina 1937-38 ja 1950-56 suunnittelema Anjalan paperitehdas asuinalueineen. Kokonaisuuteen kuuluvat Tehtaanmäen teollisuusrakennusten lisäksi Rantalinjan paritalot ja Tervalinjan rivitalot, kolme Insinööritaloa sekä kerrostaloja tehtaan työntekijöille. Aluetta täydentävät vuonna 1940 valmistunut Tehtaanmäen koulu ja Karhunkankaan omakotialue, jonka asuinrakennuksista suuri osa valmistui vuonna 1938. Aallon suunnittelema suojeltu Tehtaanmäen koulurakennus peruskorjattiin vuonna 2003. Tehtaanmäen koulu on ainoa Aallon suunnittelema vielä toimiva alakoulu.

Ankkapurhan Lohisaareen rakennettiin ensimmäinen puuhiomo vuonna 1872. Samalla paikalla, vanhassa kartonkitehtaassa toimii nykyisin Ankkapurhan teollisuusmuseo, joka esittelee henkilökunnan työ- ja elämänoloja sekä teollisuuden kehitystä 150 vuoden ajalta. Museon ydin ja arvokkain kokonaisuus on Suomen ensimmäinen jatkuvakäyntinen kartonkikone, joka käynnistyi 1897 ja pysäytettiin lopullisesti 1978.

Huimaavan arkkitehtuurin ja teollisuushistorian lisäksi Inkeroisissa raikaa jazz-musiikki vuosittain. InkJazz konsertteja on järjestetty vuodesta 2004 alkaen Ankkapurhan teollisuusmuseossa ja Kymijoen rannalla. Konserteissa kuullaan kesäisin kansainvälisesti ja valtakunnallisesti tunnettuja artisteja.

Inkeroisista löytyy myös:

– Kymenlaakson Opisto, joka on visuaalisiin aloihin erikoistunut kansanopisto.

– Mämmälän kotiseutuyhdistyksen ylläpitämä Korjärven uimala. Se on avoinna yleisölle kesä-elokuussa joka päivä kello 7-20. Myös alueella yöpyminen ja saunan käyttö on sallittu pientä korvausta vastaan.