Jaala

Jaalan kirkonkylän läpi kulkiessaan voi ihailla maalaismaisemaa, joka koostuu kumpuilevasta peltoaukeasta ja Pyhäjärvelle avautuvasta järvimaisemasta. Jaalan ylivoimaisena vetonaulana voidaan pitää hyvin säilynyttä puhdasta luontoa ja sen läheisyyden tuomaa rauhaa. Kirkonkylä on asukkaiden ja lomalaisten kohtaamispaikka. Jaalassa on reilut 3 000 vapaa-ajanasuntoa, joten etenkin kesäisin alueen väkimäärä moninkertaistuu. Kirkonkylän ilme muodostuu uuden ja vanhan rakennuskannan rinnakkaiselosta. Kylän kruununa on uusgoottilainen kirkko vuodelta 1877. Lisäksi Kimolan kanava sijoittuu myös Jaalan alueelle.

Jaalassa sijaitsee Unescon maailmanperintökohde Verlan tehdasmuseo, entinen puuhiomo ja pahvitehdas, joka on yksi Kouvolan kruununjalokivistä. Maailmanperintökohteessa vierailee kesäkuukausien aikana jopa 40 000 kävijää. Kansainvälisten kävijöiden osuus opastetuista kävijöistä on noin 10 prosenttia ja vieraita saapuu vuosittain 50-60 maasta. Verlan seutu on valittu Kymenlaakson vuoden kyläksi 2013.

”Koko kylä on älyttömän kaunis ja rauhoittava paikka. Maailmanperintökohde. Todella kaunis luonto. Verla vetää luonnostaan puoleensa. Meillä on täällä ihanan vireä kyläyhdistys. Ylläpidämme hyvää kylätunnelmaa ja teemme kaikenlaista yhdessä. Viimeksi paistoimme yhdessä lettuja ja vohveleita. Verlassa asuu paljon luontoa ja puutarhaa rakastavia ihmisiä. Minäkin haluaisin laajentaa puutarhaamme ja kasvattaa enemmän leikkokukkia pihallamme.”, Verlassa asuva Riina Liski kertoo.

Pohjois-Jaalassa sijaitsee Heisanharjun luonnonsuojelualue. Heisanharjua kutsutaan sen harjumaisemien vuoksi Kymenlaakson Punkaharjuksi. Alue on tunnettu pitkittäisistä harjuistaan ja pienistä järvistään niiden välissä, jotka muodostavat upean luonto- ja retkeilykohteen.

Lisäksi Jaalasta löytyy:

– Kirkonkylällä sijaitsevalla Liikasenmäellä järjestetään vuosittain erilaisia tapahtumia kesäkauden avajaisista teatteriesityksiin ja markkinoihin. Liikasenmäellä pääsee myös pelaamaan frisbeegolfia, jalkapalloa, ja talvella siellä pääsee hiihtämään.

– Aurantolan historiallinen kartanoympäristö tarjoaa puitteet lomalle, kokouksille ja juhlille.

-Lampila Golf on 9-väyläinen, tasoituskelpoinen ja rauhallinen kenttä, joka sopii erinomaisesti myös vasta-alkajille.