Junalla Repoveden kansallispuistoon

VR avaa kesäksi uuden junayhteyden tukemaan kesän vilkasta kotimaanmatkailusesonkia. Retkeilijät pääsevät nyt matkustamaan  junalla Repoveden kansallispuistoon kaksi kertaa päivässä. Helsinki-Kuopio -juna pysähtyy Hillosensalmen seisakkeella 29.4.–28.10.2023.  


Aivan Repoveden kansallispuiston kupeessa sijaitsevalla Hillosensalmella pysähtyy lauantaista 29.4.2023 alkaen kaksi junavuoroa päivässä. Etelän suunnasta juna-aikataulu mahdollistaa luontevasti päiväretket kansallispuistoon, jolloin aikaa perillä on yli kuusi tuntia. Pohjoisen suunnasta aikataulu suosii yön yli retkeileviä.

Junaliput Hillosensalmen pysäkille ovat jo myynnissä (matkustusaika 18.6. saakka). Loppukauden (matkustusaika 19.6.2023 eteenpäin) liput tulevat myyntiin viikolla 8.

Hillosensalmella pysähtyy 29.4.–28.10.2023 päivittäin seuraavat junavuorot:

  • IC 63 ma–su Helsingistä klo 8.19 (19.6.2023 alkaen 8.15) – Hillosensalmi 10.13–10.14 
  • IC 68 ma–su Hillosensalmi 16.42–16.43 – Helsinki 18.40

Kouvolan kaupungin joukkoliikenteen kesälinja 15 tarjoaa sujuvat bussiyhteydet Hillosensalmen seisakkeelta Repoveden kansallispuistoon lauantaisin ja sunnuntaisin. Kaupunki selvittää parhaillaan liityntäyhteyden järjestämistä myös arkipäiville

Kesäisin paikallisliikenteen linja nro 5 Kouvolan Matkakeskukselta kuljettaa Verlan maailmanperintökohteen kautta Repoveden kansallispuistoon, Lapinsalmen parkkipaikalle ja Orilammelle. Viikonlopun bussivuorot, niin sanottu Repovesi-bussi linja nro 15, jatkaa liikennöintiä lauantaisin ja sunnuntaisin lokakuun loppuun asti.
 

Jatkoyhteys Hillosensalmelta kansallispuistoon

Hillosensalmelta Repoveden kansallispuistoon on reitistä riippuen matkaa muutama kilometri.  Lähin kansallispuiston tulentekopaikka, Karhulahti, on noin 2,5 kilometrin venematkan takana. Maantietä pitkin Lapinsalmen sisäänkäynnille matkaa kertyy noin 7 kilometriä.

Hillosensalmelta Repoveden kansallispuistoon on reitistä riippuen  muutaman kilometrin matka joko vesitse (lyhimmillään 2,5 km) tai maanteitse (Lapinsalmelle noin 7 km). Hillosensalmi ei siis sijaitse kansallispuiston vaellusreittien varrella. Alueella on useita yrityksiä, jotka tarjovat venetaksi-, taksi- tai vuokrauspalveluja – vuokraa vaikka kanootti ja melo loppumatka. Mutta jos haluat säästää voimiasi kansallispuistoon, niin pikkubussi odottaa Hillosensalmella junalla tulijoita ja vie retkeilijät Lapinsalmen portille. Ja päivän päätteeksi Lapinsalmelta pääset bussilla takaisin junalle.

Venetaksipalveluita

Kuutin Kolo (kuutinkolo.fi)
Venetaksit (5 ja 12 hengelle) tilattavissa Repoveden alueelle, kanoottien ja kajakkien kuljetukset

SeikkailuviiKari (seikkailuviikari.fi)
Taksipalvelut. Vesitaksit (8 ja 12 hengelle) tilattavissa Repoveden, Vuohijärven ja Tihvetjärven alueelle.

Pyöräilijän kannattaa tarkistaa, mahtuisiko oma pyörä mukaan junaan. Sesonkiaikoina junien pyöräpaikat varataan joskus loppuun, mutta omalla fillarilla kansallispuistoon pääsee joutuisasti. Huomaa kuitenkin, että Repoveden maastot ovat varsin haastavat, ja kansallispuistossa pyöräily on sallittu vain tietyillä reiteillä.
Maastopyöräilijöiden kannattaa tutustua Mäntyharju-Repovesi -reittiin. Tottunut maastopyöräilijä polkaisee Hillosensalmelta Mäntyharjulle reittiä pitkin ja nostaa lopuksi pyörän junaan Mäntyharjulla.

Lisätietoa Repoveden alueesta sekä siellä toimivista yrityksisitä löytyy Metsähallituksen sivuilta

Majoitus

Kansallispuistossa voi leiriytyä tulentekopaikkojen läheisyyteen täysin maksutta. Kansallispuiston sisällä on myös jonkin verran vuokrakotia ja -mökkejä. 

Repoveden kansallispuistossa on eritasoisia, merkittyjä retkeilyreittejä yli 40 km. Monipuolinen retkeilyreitistö luo mahdollisuudet useamman päivän vaelluksille. 

Myös Hillosensalmen lähistöllä on mahdollista majoittua, esimerkiksi Orilammen maja ravintolapalveluineen ja ohjelmapalveluineen sijaitsee vain noin 1,5 km päässä Hillosensalmen asemalta. Orilammella on eri tasoisia mökkejä sekä ravintola, kesäkahvila sekä päivittäin Repovedelle risteilevä Tuuletar, vakiolähdöt klo 14.10.

Palaa sivun alkuun