Kaksi uniikkia kohdetta

Ihan joka kaupungissa ei ole maailmanperintökohdetta ja kansallispuistoa. Kouvolassa on. Noin puolen tunnin ajomatkan päässä toisistaan ovat Repoveden kansallispuisto ja Unescon maailmanperintökohde Verlan historiallinen tehdaskylä. Vaihtelevien ja jylhien maisemien ansiosta Repoveden kansallispuisto on yksi maamme suosituimmista vaelluskohteista. Ja Verla on vertaansa vailla oleva pahvintuotannon historian helmi.


Repoveden kansallispuisto

Repoveden kansallispuistossa on reilut 40 kilometriä helpompia, vähän vaikeampia ja lähes pystysuoria reittejä. Vaellusretken voi aloittaa kolmelta eri sisääntuloalueelta (pysäköintipaikat): Lapinsalmi ja Tervajärvi alueen eteläosassa, Saarijärvi pohjoisosassa.

Retkeilyreitit risteilevät korkeiden kallioiden, vesistöjen sekä korpi- ja rämesoiden pirstomassa luonnossa, josta osa on säilynyt koskemattomana. 

Kauniit päivät ja upeat maisemat houkuttelevat retkeilemään. Kannattaa muistaa, että kansallispuistossa retkeilyyn liittyy vapauksien ja oikeuksien lisäksi myös ohjeita ja sääntöjä. Niitä ei ole tehty retkeilijöiden kiusaksi, vaan siksi, että kasvava luonnossa liikkujien joukko mahtuisi retkeilemään turvallisesti ja kansallispuiston luonto säilyisi yhtä upeana myös heille, joiden retki on vasta huomenna tai ylihuomenna.

Mistä löytyisi sopiva leiri- tai nuotiopaikka? Miten riippusillasta pääsee yli mahdollisimman sujuvasti? Pitääkö koira olla kytkettynä? Onko retkietiketti hallussa?

Repoveden ABC eli vastauksia kävijää askarruttaviin kysymyksiin löydät tästä.

Uusia polkuja kuljettavana

Orilammen, kansallispuiston ja Mäntyharjun yhdistävä Reporeitti on saanut kahdeksan kilometriä uutta polkua. Uusia linjauksia, taukopaikkoja ja opastuksia on rakennettu Kymenlaakson virkistysalueyhdistyksen toimesta koko viime kesän ja syksyn ajan.

Murjanvuorelle ja Pitkälammelle rakennettiin lisäksi uudet tulisijoilla varustetut taukopaikat ja kompostoivat käymälät. Myös reitin varrella sijaitsevat opasteet on päivitetty.

Kiinnostaako kiipeily?
Olhavanvuoren kallioseinämät nousevat paikoin 40–50 metrin korkeuteen. Kalliokiipeilyn harrastajat kautta Suomen ovatkin valloittaneet Olhavanvuoren. Harrastajien mukaan Olhava on Suomen paras – kalliokiipeilyn mekka. Myös patikoiden merkittyä reittiä pääsee Olhavan laelle, josta avautuu näkymä koko erämaa-alueen ylitse.

Voit ladata Repoveden kansallispuiston kartan ennen retkeäsi kansallispuistoon. Lapinsalmelle (linja 15) pääset kesäkaudella kätevästi bussilla.

Kansallispuiston yhteistyötahot  tarjoavat laadukkaita palveluita puistossa.

Verlan historiallinen tehdaskylä – yksi Suomen seitsemästä ihmeestä

Vuonna 1972 Verlan puuhiomosta ja paperitehtaasta muodostettiin Suomen ensimmäinen tehdasmuseo ja maailmanperintöluetteloon se liitettiin vuonna 1996.

Verlassa voi viettää koko kesäisen päivän. Tehdasmuseon opastuksen lisäksi maailmanperintökohteeseen voi tutustua omatoimisesti, sillä tehdasalueella kiertää opastein varustettu historiapolku.

Alueella on myös uittotoimintaa, työläisten asumista ja tehtaan palokunnan toimintaa esittelevät näyttelyt. Työväen asumiseen ja asukkaisiin voi tutustua omatoimisella Venähmaan puolen kävelykierroksella. Ja metsäisestä maisemasta nautitaan Verlan uudistetulla metsäpolulla.

Museoalueella vierailijoita palvelevat Ravintola Verla ja useat paikallisen yrittäjien puodit. Työläisasuinalueen Verlan mökit tarjoavat majoituskohteina mahdollisuuden asettua maailmanperintökylään pidemmäksikin aikaa.

Verlan maailmanperintökohde sijaitsee Verlan kylässä, 32 kilometrin päässä Kouvolan keskustasta. Kesäisin Verlaan pääsee Kouvolasta bussilla (linja 15).

Avoinna: 2.5.–30.9. tiistaista sunnuntaihin klo 11–16.  Ajalla 25.6.–15.8. joka päivä klo 10–18. Tehdasmuseon suomenkieliset opastukset alkavat tasatunnein.

Verlan tehdasmuseo on sitoutunut kestävän matkailun periaatteisiin ja saanut Sustainable Travel Finland merkin.

Lapinsalmen riippusilta Repovedellä

Repoveden kansallispuiston Lapinsalmen riippusilta

Verlan tehdasmuseon tunnelmaa

Verlan tehdasmuseon tunnelmaa

Repoveden kansallispuisto

Repovedellä

Palaa sivun alkuun