Repoveden reitit

Repoveden kansallispuiston upeita maisemia voi ihailla useilla eri reiteillä – voit valita itsellesi pituudeltaan, haastavuudeltaan ja kohteiltaan itsellesi sopivimman reitin. Lue lisää alta ja valitse seuraava kohteesi! P.s Muistithan, että kansallispuistoon pääsee kätevästi myös julkisilla?


Koko perheen Ketunlenkki 3,5 km, kulkuaika 2–3 tuntia

Tunnetuin kansallispuiston kulkureitti on helppokulkuinen Ketunlenkki, joka sopii hyvin perheen pienemmillekin. Ketunlenkille pääsee parhaiten Lapinsalmen saapumisalueelta – pysäköintialueella palvelee kesäisin myös kioski Repotassu. Kokemisen arvoisen ympyrälenkistä tekevät etenkin kuuluisa Lapinsalmen uusittu riippusilta, jolta pääsee ihailemaan jylhiä vesimaisemia sekä kesäisin käytössä oleva Ketunlossi, jolla Kapiavesi ylitetään käsivoimin.

Lapinsalmen tulentekopaikalta löytyvät grillikatos, 2 tulentekopaikkaa, ruokailukatos, käymälät, telttailualue sekä kaksi laituria. Tulentekopaikalla on uintimahdollisuus, mutta ei virallista uimarantaa. Kapiaveden tulentekopaikka on reitin puolivälissä. Kapiavedeltä löytyy tulentekopaikka, kanoottilaituri ja käymälät.

Jos tahdot reitistä vaativamman ja pidemmän, voit poiketa Lapinsalmelta Katajavuorelle. Pitkät portaat ovat haastavat, mutta ylhäältä avautuvat maisemat palkitsevat vaivan. Katajavuorelta polku jatkuu alas kohti Kapiaveden tulentekopaikkaa. Ketunlenkkiin voi yhdistää myös käynnin Määkijän tulentekopaikalla – Kapiaveden tulentekopaikalta Määkijän tulentekopaikalle on noin kilometri, ja siellä sijaitsee myös vuokrakota.

Kiipeilijöiden Korpinkierros, 4,3 km, kulkuaika 2–3 tuntia

Olhavanlammen ympäri kulkevan Korpinkierroksen kohokohta on Olhavanvuoren jylhät maisemat, jotka palkitsevat kulkijan. Reitiltä voi poiketa Olhavan laavulle tai tulentekopaikalle, jonka tuntumassa sijaitsee Suomen paras kalliokiipeilypaikka. Täällä pesivät myös korpit, mistä Korpinkierros on saanut nimensä.

Karhulahti on vesitse saavuttaessa paras lenkin aloituspaikka, ja Karhulahden tulentekopaikalta löytyvät myös käymälät, kanoottilaituri ja Karhulahden varauskota. Myös Olhavan seudulta voi aloittaa kierroksen – joka tapauksessa matkan varrelle osuu Olhavan kaivo, ja Olhavanlammen eteläpäässä sijaitsee laavun lisäksi myös kiipeilijöiden tulentekopaikka.

Reitti vaihtelee sora- ja metsäteistä pikkuhiljaa kohti Olhavanvuorta nousevaksi. Notkelmien, siirtolohkareiden ja honkien välistä päädytään kalliopaasille, joista avautuu länteen päin metsien ja pienvesien mosaiikkimaisia kaukomaisemia. Henkeäsalpaavat maisemat ovat siis taatut!

Kokeneempien Koppelonkierros, 8,3 km, kulkuaika 3–4 tuntia

Hieman haastavampi, Tervajärven ympäri kiertävä Koppelonkierros mutkittelee järven maisemapaikkojen, hämyisten kallionjyrkänteiden ja vanhojen metsien lomassa. Tukkiniemen metsissä viihtyy myös reitin nimikkoeläin, naarasmetso eli koppelo.

Lähtöpaikkana kierrokselle toimii Tervajärven sisääntulo tai vesitse saavuttaessa Kuutin kanava. Reitin varrella on useita taukopaikkoja. Tervajärven pysäköintialueen tuntumassa on opastetaulu, käymälät sekä kanoottilaituri ja veneenlaskupaikka. Käymälä, tulentekopaikka sekä retkipöytä löytyvät Lojukoskelta, Kuutinkanavalta sekä Talakselta. Lojukoskella ja Kuutinkanavalla on myös melontalaituri sekä kaivo, ja lisäksi Lojukoskella on oma varauskota.

Monipuoliselle matkalle mahtuu kevyttä metsikköpolkua, kunnes sukelletaan syvemmälle metsään – kohti Tukkiniemeä, jossa humisevat Repoveden kansallispuiston vanhimmat puut. Lojukosken tulentekopaikan lähettyvillä ylitetään pieni silta, ja reitin varrella kuljetaan myös komean, pitkän kalliojyrkänteen sivuitse. Paikoin lohkareisen ja haastavan polun kohokohtia ovat näköalakalliot, joilta avautuu maisema yli Tervajärven. Monipuolinen metsä ja vanha kasvusto luovat erämaisen ilmeen.

Konkareiden Kaakkurinkierros 26 km, n. 2–4 päivää

Haasteellisemman, pidemmän Kaakkurinkierroksen voi aloittaa Lapinsalmen pysäköintialueelta – korkeuserojen vuoksi kulkemiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Tämä reitti esittelee Repoveden jylhät kallioiset maisemat ja nähtävyydet sekä tarjoaa useita tulenteko- ja yöpymispaikkoja sekä käymälöitä. Salpausselän pohjoispuoleisten vuorten kallioisilta rinteiltä avautuu kauniiden pienvesistöjen ja metsien upea maisema.

Liikkeelle pääsee niin Lapinsalmelta, Tervajärveltä kuin Saarijärveltäkin. Kaakkurinkierroksella pääsee kokemaan vaikuttavan riippusillan jännityksen lisäksi ikonisen Ketunlossin, joka kuljettaa matkaajan Kapiaveden ylitse hartiavoimin. Paikoin lohkareisen ja haastavan polun kohokohtia ovat näköalakalliot, joilta avautuu maisema yli Tervajärven. Monimuotoinen vanha metsä ja kasvusto luovat erämaisen ilmeen, ja tämä reitti onkin otollinen konkareille, jotka mieluusti myös viettävät yötä luonnon helmassa.

Muut kansallispuiston reitit

Lapinsalmi-Kuutinkanava, vajaa 5 km. Reitti alkaa Lapinsalmen sillan ylityksellä ja jatkuu pohjoiseen Katajavuorelle, jonne kiivetään pitkät puiset portaat. Näköalojen jälkeen laskeudutaan alas ja Katajajärven kautta Kuutinkanavan tulentekopaikkaa kohti. 

Kuutinkanava-Sukeltajaniemi 8,5 km. Kuutinkanavan jälkeen reitti suuntaa luoteeseen kohti Olhavaa ja Korpinkierrosta. Olhavalle matkaa on noin 2,5 km. Reitti kiertää Korpinkierroksen myötäpäivään niin, että se ensin ohittaa Olhavan kaivon ja poikkeaa lännessä Karhulahden tulentekopaikalle, jonne on reitiltä 300 m pisto. Reitti kiertää Olhavanlammen pohjoispuolelta Olhavavuoren päälle ja jylhien kalliomaisemien äärelle. Olhavalta reitti suuntaa itään ja luonnonkauniin Valkjärven rantoja seuraillen kohti Sukeltajaniemen tulentekopaikkaa.

Sukeltajaniemi-Lojukoski, noin 5,5 km. Sukeltajaniemestä matka jatkuu Saarijärveä ja Lojukoskea kohti. Saarijärven pysäköintialueen kupeessa on kansallispuiston huoltotukikohta Tolosen talo, jonka pihalta löytyy kaivo. Kaivolta reitti kääntyy pitkin varoalueen rajaa etelää kohti. Rajareitiltä Kaakkurinkierros tekee koukkauksen länteen kohti Kirnukankaan laavua ja tulentekopaikkaa. Lähistöllä on Kirnuhuo’on kalliopoukama ja reitti jatkuu portaita nousten Hauklammenvuoren näköalapaikalle. Siitä reitti jatkaa edelleen itään/kaakkoon kohti Lojukosken tulentekopaikkaa. 

Lojukoski_Lapinsalmi, reilut 7 km.  Lojukoskelta kierros jatkuu varoalueen rajan myötäisesti etelään ja Tervajärven kautta aina Lapinsalmelle saakka. Lojukosken jälkeen polku ylittää Sulkusalmen kävelysillan ja päätyy Tervajärven rantaa myötäillen lounaaseen Tervajärven pysäköintialueelle. Lojukoskelta Tervajärven pysäköintialueelle on 3,3 km. Tervajärveltä reitti kulkee Talaksen tulentekopaikalle luoteeseen ja jatkaa siitä länteen kohti Kapiavettä ja Määkijänniemeä. Reitti päättyy Kapiaveden ylitykseen Ketunlossilla ja paluuseen Lapinsalmen pysäköintialueelle.

Vesi- ja melontareitit

Alueella ei ole merkittyjä melontareittejä, mutta runsaasti palvelurakenteita melojille. 

Repoveden idyllisiin maisemiin pääset tutustumaan myös meloen tai soutaen. Mahtavat kallionjyrkänteet ja suojaisat vedet tekevät Repovedestä mainion vesiretkeilykohteen myös vähän meloneille ja harrastusta aloittaville. 

Kansallispuiston alueella on useita taukopaikkoja, joiden yhteydessä on myös kanoottilaituri. Kanoottilaiturit sijaitsevat Lapinsalmella sekä pysäköintialueen että tulentekopaikan puolella, Kapiavedellä, Määkijällä, Lojukoskella, Mustavuorella, Kuutinkanavalla ja Karhulahdessa. Lisäksi Tervajärven puolella puiston sisääntulon yhteydessä on erillinen kanoottilaituri. 

Huomioithan aina:

  • Tarkasta metsäpalovaroitukset, joiden aikana tulenteko maastossa on kielletty.
  • Ota mukaan omat WC-paperit.
  • Nuotiopaikoilla on polttopuita, mutta käyttöasteesta riippuen saatavuutta ei voida aina taata.
  • Viethän roskat mukanasi.
  • Pidäthän koirasi kytkettyinä.
  • Ketunlossi ei ole käytössä talvisin.
  • Kunnioitahan luontoa!

Kansallispuiston reittikartat voit ladata tästä.

Lähde: luontoon.fi

Palaa sivun alkuun