Kesä-Kouvolaan pyörän satulassa

Kouvolassa ja sen lähiseuduilla on upeita maisemia ja käyntikohteita, joiden kokeminen on helppoa ja nautinnollista lukuisia pyöräreittejä seuraamalla. Kulttuurielämykset ja liikunnan voi yhdistää uudella Alvar Aalto -reitillä Kouvolan, Kotkan ja Haminan maisemissa. Suomen ensimmäinen vaelluspyöräreitti South by Cycle puolestaan tekee Kouvolassa lenkin Kymijoen varrelta idyllisiin maalaismaisemiin ja sitä pitkin voi polkea aina Hankoon asti! Reittejä löytyy satoja kilometrejä, joten valinnanvaraa riittää joka makuun.


Pyöräreitti Alvar Aallon kohteisiin

Alvar Aalto -reitti on upouusi lisäys Kymenlaakson pyöräreittiverkostoon ja sille on tilauksensa, onhan Kymenlaaksossa yksittäisenä maakuntana Suomessa eniten Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia. Pyöräilyreitti on suunniteltu aloitettavaksi Inkeroisista, josta se kulkee Karhulan ja Sunilan kohteiden kautta Haminan Petkeleeseen. Pyöräilijä voi viettää reitillä useita päiviä arkkitehtuurista ja designista nauttien.  Reitin varrella Aallon kohteita ovat Inkeroisten tehdas- ja asuinalueet, Haminan Petkeleen asuinalue, Karhulan kerrostalot sekä Sunilan tehdas ja asuinalue.

Lepohetkeä voi viettää Susikosken kahvilassa Kymijoen hienossa maisemassa ja kaupunkien keskustoista löytyvät palvelut ja julkisen liikenteen solmukohdat, joilta reitille pääsee. Kauniit maalaismaisemat ja leppoisa tunnelma kruunaavat retken!

Reitin pituus: 96 km

Pyörävaellukselle Kouvolasta Hankoon

South by Cycle on Suomen ensimmäinen vaelluspyöräreitti, joka lanseerattiin kevääksi 2022. Reitti alkaa Kouvolasta ja kulkee Kymenlaakson ja Uudenmaan halki idyllisissä maisemissa pieniä hiekka- ja sivuteitä seuraillen aina Hankoon asti. Kouvolan päässä South by Cycle sopii loistavasti päivän tai parin retkeksi, sillä sitä voi seurata rengasreittinä Kouvolan keskustasta Kymijokivartta Inkeroisiin ja sieltä mm. Sippolan, Enäjärven ja Utin kautta takaisin keskustaan. Reitillä voi pysähtyä nauttimaan Taidekeskus Antareksen elämyksistä, kokea historian tuulahduksen Utin linnoituksella ja virkistäytyä Koivusaaren maauimalassa. South by Cycle kulkee Alvar Aallon suunnitteleman Inkeroisten tehdasmiljöön sekä Anjalan kartanon kautta; Kouvolan rengasreitiltä nämä kohteet ovat vain polkaisun päässä. Matkan varrelle osuu myös Käyrälampi, missä on mahdollisuus yöpyä, saunoa ja pulahtaa virkistävälle uinnille. Keskustan palveluista löytää kaiken tarpeellisen retkelle! South by Cycle- reitille pääsee monesta paikasta näppärästi julkisilla ja sen varrella on kymmeniä mielenkiintoisia käyntikohteita ja yöpymismahdollisuuksia.

Reitin pituus Kouvolasta Hankoon: 550 km
Kouvolan rengasreitin pituus: 95 km

Kimolan kanavalle sulkuja ihastelemaan

Kimolan kanavan kierroksella nautitaan Kymijoen näkymistä ja ohitetaan KymiRingin rata, mistä suunnataan kohti Iitin viehättäviä maalaismaisemia. Kymenlaakson Koliksikin kutsutun Iitin Hiidenvuoren korkealta laelta avautuvat vaikuttavat näkymät ympäröivään vesistömaisemaan. Iitistä edetään Kimolan kanavalle, jossa pääsee seuraamaan veneiden kulkua 12-metrisen sulun läpi.
Matkan varrelle jää myös Jaalan kylä ja Verlan maailmanperintökohde, jossa vierähtää aikaa ruukkimiljöön museoihin, puoteihin ja kahviloihin tutustuessa. Pienet maalaistiet johdattavat pyöräilijän Verlasta kohti Voikkaata ja Kuusankosken Taideruukkia.

Reitin pituus: 117 km

Puistoja ja arkkitehtuuria

Kymijoen kulttuurikierroksella nautitaan Kymijokilaakson maalaismaisemista tutustuen upeaan Arboretum Mustilaan ja Ankkapurhan kulttuuripuistoon, jossa näkyy Alvar Aallon kädenjälki. Elimäellä sijaitsee Suomen vanhin puukirkko ja Anjalassa Ankkapurhan vanhan teollisuusmiljöön maisemissa riittää nähtävää, aktiviteetteja, kahviloita ja hienoja piknikpaikkoja. Reitin varrella on viiden kilometrin pituinen lähes luotisuora tieosuus, jonka jälkeen on mukava pulahtaa virkistymään Koivusaaren uimalaan Myllykoskella. Paluu Kouvolaan seurailee Kymijoen rantaviivaa tarjoten upeita maisemia.

Reitin pituus: 80 km

Pyöräillen Etelä-Savon luonto- ja kulttuurikohteisiin

Uskaliaimmat polkaisevat Kymenlaakson puolelta Etelä-Savoon! Kouvola-Mäntyharju -retkipyöräreitti kulkee upeissa vesistö- ja kulttuurimaisemissa alkaen Kuusankosken Taideruukilta. Poikkea ainutlaatuiseen Verlan maailmanperintökohteeseen ja Repoveden kansallispuistoon ja nauti reitin varren hyvistä palveluista. Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolla nautitaan kahvilan herkuista sekä tutustutaan alueen luontoon ja näyttelyihin.  Reitin varrella voi nauttia Matkoslammen käpysaunan löylyistä ja kokea Suomen ainutlaatuisimman kyläkaupan Nuolniemessä.

Reitin pituus: 101 km

Jokilaakson vilvoittaviin tuuliin

Kymijokilaakson reitti johdattaa pyöräilijän Kouvolasta Kotkaan hienon Kymijoen rantamilla. Vesi kuohuu vuolaana joessa ja teollisuushistoriaan liittyvät monumentit tuovat tuulahduksen menneistä ajoista. Peltomaisemat ja metsäalueet sekä kylät vuorottelevat reitin varrella. Pysähdys- ja kahvittelupaikkoja löytyy ja kalastuksesta innostunut pyöräilijä voi verrytellä jalkojaan kaloja narraten. Kymijokilaakson reitti noudattelee pääosin Kymijoen kulttuurikierroksen reittilinjausta Kouvolan keskustasta Anjalaan ja sen varrella on mm. Inkeroisten historiallinen tehdasalue ja Ankkapurhan kulttuuripuisto.

Reitin pituus: 71 km

 

 

Palaa sivun alkuun