Kuusankoski

Kuusankoski on vain kivenheiton päässä Kouvolan keskustasta. Kaunis Kymijoki risteilee pitkin taajamaa. Kymijoen varrella sijaitsee laaja virkistys- ja ulkoilureittien verkosto. Muun muassa vuoden retkipaikaksi 2024 valitulle Kymijoen ulkoilureitille pääsee aivan Kuusankosken keskustasta.

Alueen maisemaa värittävät myös useat puistot ja kallioiset mäet. Kuusankoskelaisen Antti Salmelan mukaan yksi Kuusankosken kauneimpia paikkoja ja hänen oma voimapaikkansa on Kettumäki.

”Moni ei edes tiedä tätä paikkaa tai ole käynyt, vaikka se on ihan Kuusankosken keskustassa. Suosittelen tutustumaan alueeseen. Olen onnekas, että saan vielä töideni puolesta olla täällä ja nähdä neljä vuodenaikaa, kuinka luonto muuttuu ja elää.”, Salmela kertoo.

Liikkumaan pääsee etenkin Kettumäen vieressä sijaitsevassa Naukiossa. Sieltä löytyy urheilupuisto, jäähalli, Sami Hyypiä -areena, uimahalli, tennishalli, urheilutalo erilaisilla liikuntasaleilla, keilahalli, yleisurheilukenttä, ruoho- ja hiekkapäällysteiset pallokentät, kuntoiluportaat, tenniskentät sekä lenkkeily- ja hiihtomaastoja.

Kuusaan sillan vieressä sijaitsevat monipuolista kulttuuria tarjoavat Kuusankoskitalo, kirjasto ja elokuvateatteri. Lisäksi Kymijoen varrelta löytyy UPM Kymin tehdas, joka tuottaa paperia, sellua ja bioenergiaa. UPM Kymi on merkittävä työllistäjä alueella. UPM Kymillä työskentelee reilut 700 työntekijää paperi- ja sellutehtaan sekä konserni- eli tukitoimintojen palveluksessa.

Kuusankoskella sijaitseva, Kouvolan Pispalaksikin kutsuttu Voikkaa valittiin Suomen idyllisimmäksi kyläksi vuonna 2023. Voikkaalaiset kehuvat erityisesti Hirvelän ja Sikomäen alueita ja Virtakiven saunaa.

”Olen asunut ja ollut töissä usealla paikkakunnalla, mutta Voikkaalla olen viihtynyt parhaiten. Uskon sen johtuvan yhteen hiileen puhaltamisesta ja siitä, että voikkaalaiset ovat aitoja, täällä saa olla sitä, mitä on. Voikkaalaiset ovat jämäköitä ja pitävät toistensa puolia. Ja maisemat ovat lumoavan kauniita.”, Virtakiven saunan yrittäjä Eija Parkkinen kertoo.

Virtakivi on Kimolan kanavan päätepiste. Kanava yhdistää Kymijoen Päijänteelle, ja sitä pitkin Kouvolaan pääsee 400 kilometrin päästä Pielavedeltä asti. Toukokuusta lokakuuhun avoinna olevan kanavan erityispiirteitä ovat ainutlaatuinen 70 metriä pitkä kalliotunneli sekä kahdentoista metrin sulutuskorkeus.

Lisäksi Kuusankoskelta löytyy:

-Kaakkois-Suomen suurin kauppakeskus Veturi sekä muita liikkeitä – sellaista tuotetta ei olekkaan, jota et tästä ostoskeskittymästä saa.

-Ruukinportin alue, joka on kaunis, vanha tehdasalue. Ruukinportista löydät kulttuuria, liikuntaa ja pääset tekemään ostoksia.

-Alpakkafarmi, Cria, jonka villaa viedään aina Hongkongiin asti. Alpakat asustavat Pilkanmaassa.

-Pilkanmaassa sijaitsee myös 300 vuotta vanha sukutila Marttilan tinki, jossa usea kouvolalainen ja pariskunnat kauempaakin ovat juhlineet häitä ja syntymäpäiviä.