Kouvolan keskusta

Kouvolan keskusta avautuu junalla saapuville heti rautatieaseman edestä. Kaupat, virastot ja muut palvelut ovat ihan rautatieaseman lähettyvillä. Ydinkeskussa kaikki on kävelymatkan päässä – suurin osa kuluttajalle suunnatuista palveluista löytyykin uudistetun kävelykatu Manskin varrelta.

Kouvolan maamerkki Pohjolatalo näkyy yleensä ensimmäisenä Kouvolaan saapuville. Vuonna 1977 valmistuneessa 12-kerroksisessa rakennuksessa on liike- ja toimistotiloja 25 000 neliötä. Pohjolatalon on suunnitellut arkkitehtitoimisto Castrén-Jauhiainen-Nuuttila.

Keskusta on asuntoalue, johon kuuluu puistojen lisäksi myös urheilualueita, kuten Urheilupuisto ja Palomäki. Keskustasta löydät urheiluhuuma Kouvojen, Kouvottarien, KooKoon ja KPL:n otteluista. Huippu-urheilua, frisbeegolfia, uimahalli, lenkkipolkuja vai jotain muuta – sinä päätät! Keskustan kupeesta pääsee myös laskettelemaan ja alamäkipyöräilemään Mielakan rinnekeskukseen.

Jos mielesi tekee herkullista illallista tai kurkistusta yöelämään, Kouvolan keskusta on alueen suurin ravintolakeskittymä. Jos taas kaipaat jotakin kulttuurinnälkään keskustasta löytyy muun muassa Kouvolan pääkirjasto, Kouvolan teatteri ja Poikilo museot Kouvolatalossa.

Kouvolan keskustaa elävöittää Kouvolan Ydinkeskusta ry, jonka sivuilta löytyy tapahtumia, historiaa ja muuta mielenkiintoista.

Kouvolan keskusta-alue on kiinnostava kohde myös arkkitehtuurimatkailijalle. Modernismia edustava Kouvolan hallintokeskus on Museoviraston luetteloima valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Kouvolan kaupungintalo (Bertel Saarnio, Juha Leiviskä, 1964-68, 1969) on kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön luokittelema modernin arkkitehtuurin merkkiteos. Kaupungintalo on myös äänestetty Suomen kauneimmaksi kaupungintaloksi.

Lisäksi keskusta-alueella on monia arkkitehtuuriltaan erilaisia kirkkoja kuten Keskuskirkko, Käpylän kirkko, katolinen Pyhän Ursulan kirkko, ortodoksinen Pyhän ristin kirkko.

Kouvolatalo on Kouvolan kaupungin keskustan tuntumassa sijaitseva kulttuuri- ja tapahtumatalo, jossa sijaitsee muun muassa Pohjois-Kymen musiikkiopisto.

Kouvolan museokortteli avautuu Pohjolatalon takaa, Kouvolatalon naapurista. Alueella sijaitsee 1900-luvun alussa rakennettuja puutaloja, joissa on aikanaan asunut rautatieläisiä perheineen. Nykyään museokorttelissa toimii useita kädentaitajia ja Kouvolan Koti- ja Radiomuseo. Museokorttelissa järjestetään vuosittain useita tapahtumia kuten Taiteiden yö ja Wanhan ajan markkinat.

Tykkimäen ja Käyrälammen alue sijaitsevat muutaman kilometrin päässä ydinkeskustasta. Alueet tarjoavat kaikkea ulkoilumahdollisuuksista, kulttuurista ja huvituksista alkaen niin hurjapäille kuin rentoutujillekin, sillä Suomen kolmanneksi suurimman huvipuiston lisäksi Tykkimäeltä löytyy muun muassa kansainvälisessäkin käytössä oleva moottorirata, upea uimaranta aktiviteetteineen, monipuolinen Tykkimäen Sauna ja vesipetojen suosikki Aquapark, korkeatasoista majoitusta tarjoava Tykkimäki Resort sekä useita kahvila- ja ravintolapalveluita.

”Hatunnosto myös Kymijoen ulkoilureitistä ja isoille panostuksille Käyrälammen alueella. Se on minun toinen kotini kesäaikaan. Minusta on tärkeää, että mahdollistamme koko kansalle vauvasta vaariin liikkumisen lähellä kotia. On hienoa, että Kouvolassa on välillä urheilukenttiä myös tyhjinä, jotta sinne voi mennä vaikkapa lapsi ja vanhempi potkimaan palloa tai heittämään frisbeetä.”, Kouvolassa asuva Panu Sorjonen kertoo.

Keskusta-alueelta löytyy myös:

– Kouvolan pienoisrautatiemuseo esittelee pienoismalleja junista ja junaradoista. Museo sijaitsee vanhassa rautatieläisten koulurakennuksessa, 100 metrin päässä Kouvolan rautatieasemasta.

– Kasarminmäki on entinen varuskunta-alue. Siellä on ollut Suomen suuriruhtinaskunnan ajoilta alkaen sijoitettuna useita esi sotilasyksiköitä. Nykyään alue on yrityskehityskeskus sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (XAMK) kampus.

-Kouvolan ravirata, joka on Suomen toiseksi pisimpään samalla paikalla toiminut ravirata. Kouvolan raviradalla järjestetään vuosittain useita suurkilpailuja. Merkittävimmät ovat kesäkuussa juostava kansainvälinen Kymi Grand Prix sekä marraskuinen Kymenlaakso-ajo. Kuninkuusravit järjestettiin Kouvolan raviradalla viimeksi vuonna 2023.