Kouvola Rock City

Kouvola on monen tunnetun yhtyeen syntykehto. Niin Peer Günt, Viikate kuin Tuure Kilpeläinen ovat imeneet oppimehunsa Kouvolan vanhan kaupungintalon bändikämpistä.

Vuonna 1976 Timo Nikki löysi vanhempiensa Fiat 127:n hansikaslokerosta kukkakauppa Ritarin kukan esitteen, jossa kerrottiin Peer Gynt -nimisestä jaloruusulajikkeesta. Sen kukat ovat avautuessaan punaruskeita, mutta muuttuvat parissa tunnissa keltaisiksi.

Siitä muovautui nimi hänen bändilleen. Peer Günt. Y muuttui vain ü:ksi. Mutta miksi?

”En tiedä. Ei haluttu ihan samaa nimeä kuin kukalle”, Nikki kertoo.

Kouvolalaisen rock-trion klassisin kokoonpano on Nikki (laulu ja kitara)– Teijo ”Twist Twist” Erkinharju (rummut) – Teijo ”Tsöötz” Kettula (basso). Tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluvat Backseat ja I Don’t Wanna Be a Rock ’n’ Roll Star, jotka Radio Rockin kuuntelijat äänestivät 1000 kaikkien aikojen kovinta rock-biisiä -listan sijoille 112 ja 287. Klassikko-osastoon kuuluva Bad Boys Are Here räjähtää soimaan Kouvolan jäähallissa KooKoon peleissä.

Ruusun lisäksi Peer Gynt on myös Henrik Ibsenin kirjoittama näytelmä, johon Edvard Grieg sävelsi musiikin vuonna 1874. Kuten rock-kansa tietää, Peer Günt käyttää siihen kuuluvaa Vuorenkuninkaan luolassa -sävelmää introna noustessaan lavalle.

Viikatteen veljeksistä Tuure Kilpeläiseen

Rautalankametallia veivaava Viikate sai alkunsa Kouvolassa vuonna 1996. Yhtyeen perustivat Kaarle ja Simeoni Viikate, ainoat jäsenet vuoteen 2005 saakka. Silloin mukaan liittyivät livekokoonpanoon kuuluneet Arvo ja Ervo Viikate.

Yhtye on ylittänyt kultarajan albumeillaan Marraskuun lauluja I (2007), Marraskuun lauluja II (2007) ja Kuu kaakon yllä (2010). Albumi XII – Kouvostomolli (2016) viittaa nimellään bändin kotimaisemiin.

Peer Güntia ja Viikatetta yhdistää treenikämppä Kouvolan vanhalla kaupungintalolla. Se on monen muunkin kouvolalaisbändin syntykehto. Siellä aloitteli muusikonuraansa myös laulaja-lauluntekijä Tuure Kilpeläinen, joka on omien sävellystensä lisäksi tehnyt kappaleita Jonna Tervomaalle, Anna Puulle, Vesa-Matti Loirille, Kari Tapiolle ja Johanna Kurkelalle.

”Vanha kaupungintalo oli siistein treenikämppä koskaan. Siellä soitti Barefoot Brothersit, Peer Güntit ja muut. Kämppä oli oma koulunsa, jonka opintoihin piti joskus lintsata matikan tunneilta. Aika siellä jätti jäljen, pelasti nuoruuden”, Kilpeläinen muistelee.

Kolme ensimmäistä sooloalbumia Kilpeläinen julkaisi omalla nimellä, mutta sitten mennessään vei Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani. Tunnetuimpia hittejä ovat Lisätään lämpöä, Valonpisaroita ja Autiosaari.

”Vanhoista biiseistä ekan levyn Vesitornin varjossa kertoo Kouvolasta. Myös uusista biiseistä jotkut sijoittuvat pikkukaupunkiin. Kouvola ailahtelee mielessä.”

Huumoriräppiä ja melankoliaa

Pop-vaikutteista rappia esittävä Nost3 & Protron muodostaa Kouvolasta kotoisin oleva kaksikko Vilho ”Nost3” Ihaksi ja Tero ”Protro” Vesalainen. Nost3 & Protro tuli tunnetuksi YouTubessa julkaistuilla huumorikappaleillaan, joista ensimmäinen oli kuntosaliaiheinen Hauist ja Penkkii. Kaksikon videoilla on yli viisi miljoonaa katselukertaa.

Entä ponnistaako Kouvolasta yhä uusia rock-kokoonpanoja? Vastaus on kyllä. Kouvola on rock, vaikka betonissa paistaisi, kuten eräs rock-diggari asian summasi.

Kouvolalaiset uuden sukupolven bändit pärjäsivät hyvin musiikkilehti Rumban ja YleX:n järjestämässä Tulevaisuuden tusina -kyselyssä. Ykköseksi sijoittui syntetisaattorivetoista poprockia soittava Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS? ja kolmoseksi melankolian tummissa vesillä souteleva Lasten Hautausmaa.

Suurelle yleisölle tutuin uusista yhtyeistä on Norma John, joka voitti UMK17-kilpailun ja edusti Suomea Kiovassa järjestetyissä Euroviisuissa Blackbird nimisellä ballaadilla ja  Aleksanteri Hakaniemi, jonka  toinen albumi Kouvola julkaistiin vuonna 2020.

Palaa sivun alkuun