Nähtävää ja koettavaa Kouvolassa

Kouvolan seutu tarjoaa monipuolisesti nähtävää ja koettavaa. Poimimme joukosta sellaisia kohteita, jotka on mahdollista kokea myös esimerkiksi apuvälineiden avulla liikkuen. 


Kävelykatu Manski

Keskustan sydän, kävelykatu Manski, alkaa Kouvolan kaupungintalolta ja kulkee kohti Matkakeskusta. Tasaisen ja leveän kävelykadun varrella on ravintoloita, kahviloita, kauppoja ja muita palveluja. Kesäisin kävelykadulle avautuvat terassit. Kävelykadun alla kulkeva lämmitysjärjestelmä pitää kadun esteettömänä kulkea myös talvisin. Kadun pinnassa on muun muassa näkövammaisia hyödyttäviä ohjaavia kohokuvio- ja laattaratkaisuja. Valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat ry (EKK) palkitsi Kouvolan kävelykeskustan vuoden 2020 keskustapalkinnolla.

Poikilo-museot

Poikilo-museot koostuvat Kouvolatalossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta, Kouvolan kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Poikilo-museoissa on huomioitu esteettömyys. Invapysäköintiruutu on pääoven edessä sekä R-kioskin puoleisella pysäköintialueella. Sisäänkäynnillä on ramppi ja yksi ovista avautuu painikkeella. Taidemuseo on eri tasoissa, mutta alakerrassa portaiden yhteydessä on myös rampit ja yläkertaan pääsee hissillä. Kaupunginmuseon näyttelytiloihin pääsee aulasta hissillä. Esteettömät wc-tilat löytyvät Kouvola-talon aulasta ja kaupunginmuseon aulasta. Henkilökunta neuvoo mielellään. Henkilökohtaiset avustajat pääsevät museoihin maksutta. Lisätietoa saavutettavuudesta Poikilo-museoiden sivuilla (linkki avautuu uteen ikkunaan). 

Kouvolan Teatteri

Vuonna 1960 perustettu Kouvolan Teatteri tarjoaa elämyksiä, energiaa, irtiottoa arjesta, ajankohtaisia näkökulmia, ajattelunaiheita sekä taiteellista osaamista. Teatteri on esteetön myös apuvälineillä liikkuville. Pääsisäänkäynnin vasemmalla puolella on ramppi. Sekä suuren näyttömän että klubinäyttämön tiloihin pääsee hissillä ja molemmissa on saatavana pyörätuolipaikkoja. Esteetön wc sijaitsee narikan lähettyvillä. Induktiosilmukka toimii molempien näyttämöiden katsomoissa. Lisätietoa esteettömyydestä Kouvolan Teatterin sivulla (linkki avautuu uteen ikkunaan).  

UPM Verlan tehdasmuseo

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on yksi seitsemästä Suomessa sijaitsevasta UNESCO:n maailmanperintökohteesta. Pahvitehdas ja puuhiomo ovat olleet Verlan sydän 1870-luvulta lähtien. Tehdas oli toiminnassa 1964 vuoteen saakka lähes alkuperäisin menetelmin. Museoksi alue muutettiin vuonna 1972 ja UNESCO:n maailmanperintökohteiden luetteloon Verla hyväksyttiin vuonna 1996. Verlassa pääsee sukeltamaan suoraan vanhaan aikaan. Opastetuilla kierroksilla mennään sisään tehtaaseen ja tutustumaan sen koneisiin, jotka ovat alkuperäisillä paikoillaan. Kierroksella ei kuitenkaan keskitytä pelkkiin rakennuksiin ja koneisiin, vaan ennen kaikkea tuon ajan ihmisten ja tehdastyöläisten elämään ensin videon avulla ja sitten oppaan elävien tarinoiden. 

Opastetun kierroksen alkupätkä on esteetön liikkumisesteisille henkilöille. Ensin katsotaan dokumentti, jonka jälkeen kierretään puuhiomossa. Osittainenkin kierros tarjoaa kattavan paketin Verlan historiasta ja kokonaisuutta voi täydentää luettavan materiaalin avulla. Verlan piha-alueella on jonkin verran korkeuseroja, mutta liikkuminen on mahdollista esimerkiksi sähkökäyttöisillä apuvälineillä tai avustajan avulla. Osaan alueen puodeista pääsee ramppia pitkin. Ravintolaan ei ole esteetöntä kulkua, mutta pihan ulkopöytien luo pääsee myös pyörätuolilla. Sateisella säällä voi hyödyntää Kollamakasiinin pöytiä. Kollamakasiiniin on esteetön kulku päädyssä sijaitsevaa ramppia pitkin. Tallirakennuksen vessojen yhteydessä on myös erillinen esteetön WC. 

Arboretum Mustila

Arboretum Mustila on Suomen suurin ja vanhin puulajipuisto. Siellä on viljelty kotimaisia ja ulkomaisia puulajeja jo vuodesta 1902 alkaen. Arboretum sijaitsee Mustilassa, noin 25 kilometrin päässä Kouvolan keskustasta. Alueelle on tehty noin kilometrin mittainen polku, joka on kierrettävissä myös pyörätuolilla ja muilla apuvälineillä. Polku lähtee puistokahvilan luota, kulkee Alppiruusulaaksolle ja siitä eteenpäin Atsalearinteelle. Polku on merkitty opastekylteillä, joissa on pyörätuolisymboli. Reitti on Arboretumin suosituimpia eli sen kiertämällä näkee paljon. Polku on paikoin kapea vastaantulijoiden ohitukselle ja pinnaltaan välillä epätasainen, joten manuaalipyörätuolilla liikkuvien kannattaa harkita avustajan mukaan ottamista. Avustajaa tarvitsee myös, mikäli haluaa asioida Puistokahvilassa, joka ei ole esteetön. Osa alueen muistakin reiteistä on etenkin sähkökäyttöisillä apuvälineillä kierrettävissä. Yhteen alueen ulkohuusseista on ramppi ja sisällä on tilaa pyörätuolille. Tukikaiteita ei kuitenkaan ole. Henkilökohtaiset avustajat pääsevät Arboretum Mustilaan maksutta. Lisätietoa pyörätuolireitistä Arboretumin sivuilta (linkki avautuu uteen ikkunaan).  
 

Palaa sivun alkuun