Verlan värikkäät hahmot

UNESCOn maailmanperintökohde Verlan puuhiomo ja pahvitehdas huokuu tarinoita pahvinvalmistuksen suurista persoonista.


Verlassa työskenteli aikoinaan puuseppä Matti Mustonen, joka teki viraabelitöinään ruumisarkkuja tehtaan väelle. Arkut hän valmisti mittojen mukaan. Kun työntekijän askel lyhentyi ja työtahti hidastui, Matti alkoi kulkea perässä mittanauha kädessä. Pikkuvaivat katosivat kuulemma äkkiä.

Tarinointia Mustosesta voi kuulla, jos vierailee entisen pahvitehtaan rakennuksissa toimivassa UPM Verlan tehdasmuseossa. Siihen voi tutustua ainoastaan opastetulla tehdaskierroksella. Mukaanviemiseksi kävijä saa herkullisia anekdootteja tehtaan arjesta ja persoonista.

Verlan juuret ulottuvat syvälle, alueella on ollut asutusta pitkään. Verlankosken niskassa on punavärillä tehty kalliomaalausten kokonaisuus, jonka iäksi on arvioitu 7000 vuotta. Kuvatasoista erottuu kahdeksan hirveä ja kolme ihmistä.

Tunnetuin Verla on kuitenkin puunjalostuksen historiasta. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas pääsi vuonna 1996 UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Koskenpartaalla olevien tehdasrakennusten ympärillä on yhä jäljellä kokonainen tehdaskylä, ja matkalaiset voivat majoittua tehtaalaisten entisissä kodeissa.

Kenties kaunein Verlan rakennuksista on Patruunan pytinki, joka valmistui vuonna 1885 patruunan eli tehtaan johtaja Gottlieb Kreidlin asunnoksi. Patruunan puutarhassa kukkivat monet vanhat perinneperennat kuten syysleimut, ukonhatut ja päivänliljat. Puutarhassa järjestetään opastettuja kierroksia tehdasmuseon puutarhurin johdolla.

Värikkäitä hahmoja

Legendaarisin Verlan patruunoista on Bruno Breitenstein, josta kulkee useita tarinoita. Yksi niistä kuuluu näin:
Patruuna kiersi tehtaan iltaisin säntillisesti samaan aikaan. Kerran patruunalla oli menoa ja hän oli tuntia varhaisemmin kuivaamon nurkalla. Siellä oli joukko miehiä tupakalla. Patruuna muistutti, ettei tehtaalla saa polttaa. Yksi miehistä huomautti, että patruuna tuli paikalle väärään aikaan. Asia oli sillä käsitelty.

Verlan historiaan mahtuu monia värikkäitä tyyppejä. Yksi heistä on pakkaamossa työskennellyt Antti Kaivola, joka oli väkivahvan miehen maineessa. Kerran kolme miestä oli Selänpään asemalla pohtimassa, kuinka siirtää öljytynnyri paikasta A paikkaan B. Antti kuunteli miesten jutustelua, tarttui tynnyriin ja nosti sen sivuun. Sitten hän siirsi sen takaisin ja sanoi, että näin hän sen tekisi.

Tervetuloa kierrokselle

Vaikka museo on jo sulkenut ovensa tältä kaudelta, voi maailmanperintökohteeseen tutustua itsenäisesti – ympäri vuoden.

https://verla.fi/fi/museo/blogi/post/body0=746

Museon vieressä, museon ollessa auki, vanhassa tallirakennuksessa on kesäisin käsityöläispuoteja ja Myllymakasiinissa toimii Ravintola Verla .

Palaa sivun alkuun