Vinkkejä Repovedelle

Kokenut Repoveden reissaaja Jukka Ylisuutari vastaa kansallispuistoon retkeä suunnittelevien kysymyksiin.


Kuinka usein itse käyt Repovedellä retkillä, Jukka Ylisuutari?

”Neljästä viiteen kertaa kesässä. Lisäksi syksyisin ja talvisin. Nuorena kaverin kanssa asuttiin siellä melkein koko kesä, kun kansallispuistoa ei vielä ollut perustettu.”

Mikä on paras aika vierailla Repovedellä?

”Itse pidän eniten loppukesästä ja alkusyksystä. Silloin ei ole paljon hyttysiä, eikä ehkä vielä hirvikärpäsiä. Ei ole myöskään liian kuuma.

Talvella pääsee etenemään jäitä pitkin ja näkee maisemat uudesta perspektiivistä.”

Mitä kansallispuistossa kannattaa tehdä päiväretkellä?

”Kävelyä, pyöräilyä vai kanootilla etenemistä? Vaihtoehtoja riittää.

Reitti pitää miettiä oman kunnon mukaan. Sen varrelle kannattaa mahduttaa hienoja paikkoja kuten Olhava, Mustalammin vuoren näkötorni ja Ketunlenkin lossi.”

Voiko puistoon eksyä?

”Repovedellä on selkeät reitit. Siellä on vaikea päästä eksymään.

Maastokarttaa ei välttämättä tarvitse, nettikartta riittää.”

Onko tulenteko sallittua?

”Vain nuotiopaikalla, joita on puistossa tiheään. Kesällä niissä saattaa olla tosin ruuhkaa. Metsäpalovaaran aikana ei tulta saa tehdä eikä käyttää edes risukeittimiä. Puuhuolto toimii hyvin ympäri vuoden. Talvella klapeja tuodaan nuotiopaikoille moottorikelkalla.”

Mitä kannatta huomioida, jos aikoo yöpyä puistossa?

”En suosittele teltan laittamista nuotiopaikan viereen. Siinä ei ole omaa rauhaa, eikä nuotiopaikkoja ole kohteliasta omia. Repovedellä on myös mökkejä ja Valkjärven varausleirialue. Siellä saa rauhaa leiriytymiseen tai yksityisyyttä järjestämälleen tapahtumalle. Olhavanvuorella ja Kuutin kanavalla on vesipisteet, joista voi tankata pitkällä retkellä juotavaa.”

Mitä retkeläisen on hyvä muistaa?
”Muiden kunnioittaminen. Koirat kiinni, ei musiikin luukuttamista kaiuttimista. Annetaan muille tilaa tulipaikoilla, kun ruoka on tehty. Vain sallittuja hyttysmyrkkyjä saa käyttää.”

Mikä puistossa voi yllättää?

”Läheiseltä Pahkajärven ampumalueelta voi kuulua ampumaharjoituksen ääniä. Aamulla saattaa herätä tykinlaukaisuun. Puolustusvoimien maat on merkitty kyllä selvästi.”

Jukka Ylisuutari koluaa Repoveden kansallispuistoa kaikkina vuodenaikoina.

Tulenteko on sallittua vain nuotiopaikoilla.

Koirat pidetään kiinni kansallipuistossa.

Palaa sivun alkuun