Satojen järvien kaupunki

Tiesitkö, että vaikuttavan Kymijoen lisäksi Kouvolassa on lähes 500 järveä ja lampea? Parasta on, että osaa järvimaisemista pääsee ihailemaan julkisten kulkuyhteyksien avulla, joten vierailijakaan ei jää paitsi järvi-Kouvolasta. Katso viisi Kouvolan järvitärppiä!


Kalalampi

Lähdepohjainen kirkas luonnonlampi, esteetön luontopolku ja nuotiopaikat kaupungissa: Kalalampi sekä sitä ympäröivä metsä suopainanteineen on monimuotoinen ja arvokas elinympäristö keskellä asutusta Lehtomäen kaupunginosassa, ja sinne pääsee kätevästi bussilla Kouvolan rautatieasemalta.

Kunnostetun luontopolun varrelta löytyvät onkipaikka, uimapaikka ja nuotiopaikkoja. Esteettömän luontoreitin varrella voi bongailla useita eri lintulajeja, ja lisäksi Kalalammen rannalla on siirtolohkare eli kansanomaisesti sanottuna hiidenkivi muistuttamassa jääkaudesta. Kalalammen luontoreitti yhdistyy myös Käyrälampi-Paaskosken reittiin, mikäli mieli tekee katsella enemmänkin maisemia.

Käyrälampi

Käyrälampi sijaitsee hyvin tunnetun Tykkimäen huvipuiston läheisyydessä, jonka yhteyteen kuuluu myös koko perheen vesipuisto Aquapark. Kauniin rannan lisäksi uudelta laiturilta on mukava pulahtaa uimaan, ja vedessä pääsevät viilentymään myös koirat, joille on oma, koirapuistoon rajattu uimapaikka.

Vesipetojen ja rantaleijonien lisäksi Käyrälammen alue on ainutlaatuinen kohde myös muista ulkoaktiviteeteista pitäville – rannan lentiskentän ja läheisen frisbeegolf-radan lisäksi paikan päällä on Saimaan Palju, joka vuokraa kanootteja, kajakkeja, sup-lautoja sekä sähköisiä fatbike-pyöriä, joiden avulla Käyrälammen ja sen ympäristön voi nähdä useammastakin kuvakulmasta. Ulkoilemaan upeissa maisemissa pääsee myös esteettömällä Käyrälammen luontoreitillä, joka ulottuu Käyrälammelta Paaskoskelle.

Päiväviisiitin lisäksi Tykkimäki-Käyrälampialueella sopii viihtyä yön yli mahtavissa maisemissa Tykkimäki Resortilla joko sen upeissa mökeissä tai camping-alueella. Tykkimäen Sauna taas tarjoaa ympäri vuoden ainutlaatuiset puitteet saunomiseen, uimiseen ja avantouintiin – talven pilkkikilpailuja unohtamatta.

Repoveden järvet

Joko Repoveden Lapinsalmen silta, ulkoilureitit ja ketunlossi ovat tuttuja? Repoveden kansallispuistoon ulottuu muun muassa Kymenlaakson syvin järvi Vuohijärvi, jonka yli 150 saarta korostavat kaunista, kirkasvetistä järvimaisemaa. Rannoilla matkan varrella taasen palvelevat muun muassa Orilammen lomakeskus ja Kirjokiven kartano, ja maisemia voi ihailla näköalapaikalta Elvingin tornista. Vuohijärven kylä onkin suosittu mökkeilijöiden ja kesäasukkaiden paikka. Repoveden veneenlaskupaikka sijaitsee Tervajärvellä, jonka tunnusmerkkinä ovat pitkät, kapeat lahdet – näistä yksi yltää tunnetulle Kuutin kanavalle. Saarijärven pohjoisrannat ja lounaisrannat sekä molemmat suuret saaret kuuluvat Aarnikotkan metsän luonnonsuojelualueeseen. Saarijärveen kuuluvalla suojelualueella sijaitsee myös retkeilijöille tarkoitettu saunallinen Savottakämppä. Ikoninen Ketunlossi taas kuljettaa Repoveden matkaajat omin hauisvoimin Kapiaveden ylitse – jos riippusillan ylittäminen on kokemus, sitä on myös lossilla seilailu. Kansallispuistossa toimii myös Saimaan palju, joka vuokraa kanootteja, kajakkeja sekä sähköavusteisia fatbike-pyöriä, jos maisemiin haluaa tutustua muutoinkin kuin jalkaisin.

Myös Repovedelle on omat juna- ja bussiyhteydet, joten vaikkapa Helsingistä pääsee junalla matkustamalla päivän reissuille tai pidemmäksikin aikaa. Junalla Helsingistä Hillosensalmelle ja siitä bussilla Lapinsalmen aloituspaikalle.

Pyhäjärvi

Pyhäjärvi on yksi suurimmista Kouvolan järvistä, sillä se ulottuu niin Jaalan, Kuusankosken, Pilkanmaan kuin Valkealankin alueelle. Useiden uimapaikkojen, kalastusmahdollisuuksien ja upeiden maisemien lisäksi merkityksellistä on se, että Pyhäjärven läpi virtaa Kymijoki, Suomen neljänneksi suurin joki, joka on myös historialtaan olennainen osa Kouvolaa.

Pyhäjärveltä pääsee veneellä paitsi kalastuspaikoille, myös vierailemaan Kimolan kanavalla – entinen tukinuittoväylä on saanut uuden elämän, ja nykyään 12 metrinen sulutuskorkeus ja 70 metriä pitkä venetunneli ovat ainutlaatuisia kokemuksia veneilijöille ja risteilijöille.

Kanavalla liikkuvia palvelevat Virtakiven vierassatama ja Virtakiven Sauna sekä paikallisten veneilijöiden Hirvelän kotisatama. Hiidensaaren ja Vasikkasaaren retkisatamat ovat myös reitin varrella.

Lappalanjärvi

Matkoille hiekkasärkille? Kauas ei tarvitse lähteä, sillä Kouvolan Lappalanjärven hiekkasärkät ovat oiva matkailukohde niin lapsiperheille kuin yksinäänkin matkustavalle. Kouvolan Valkealaan ja osin Kuusankoskelle ulottuva järvi tarjoaa upeat puitteet mataline rantoineen ja kauniine luonnonmaisemineen.

Lue lisää Järvi-Kouvolasta

Tarkista vielä kaikki Kouvolan uimarannat ja talviuintipaikat – tervetuloa Kouvolaan, satojen järvien kaupunkiin!

Palaa sivun alkuun